Ψηφίζεται σήμερα το ν/σ για τις μεταβιβάσεις

«KAΘE φορά που τίθεται θέμα αύξησης αντικειμενικών αξιών εξετάζεται και το αφορολόγητο». Με τη δήλωση αυτή ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης προανήγγειλε χθες στη Βουλή πως μία μελλοντική άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ποσού των 150.000 ευρώ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω γονικών παροχών και κληρονομιών αλλά και των κλιμάκων.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, Ν.Δ., ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη σημερινή συζήτηση.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για την κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, ο κ. Σαχινίδης εξήγησε πως επιβλήθηκε από το γεγονός ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού είχε διαπιστωθεί πως σε ορισμένες ΔΟΥ ακριβών περιοχών είχε αυξηθεί απότομα και υπέρμετρα ο όγκος των μεταβιβάσεων ακινήτων με γονικές παροχές. Eδωσε μάλιστα το παράδειγμα της ΔΟΥ Κηφισιάς που τον Δεκέμβριο του 2008 έγιναν 447 μεταβιβάσεις και το 2009 2.240.

Η Ν.Δ. παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αριθμητική αύξηση των μεταβιβάσεων σημειώθηκε και σε άλλες περιοχές την ίδια χρονική περίοδο, όπως στη ΔΟΥ Λαυρίου από 128 το 2008 σε 369 το 2009, στη ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής από 292 σε 1.053, στη ΔΟΥ Αμαρουσίου από 528 σε 1.936, στη ΔΟΥ Περιστερίου από 197 σε 545 και στη ΔΟΥ Καλλιθέας από 239 σε 486. Στο σύνολό της η αντιπολίτευση καταλόγισε στην κυβέρνηση προχειρότητα που είχε ως αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να γίνουν μεταβιβάσεις μεγάλων ακίνητων περιουσιών σε όλη τη χώρα.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η διάταξη για τη φορολόγηση με 10% των δωρεών σε χρήμα που μεταβιβάζονται από γονείς σε παιδιά, με τα κόμματα να ζητούν να τεθεί πλαφόν αφορολόγητο και κλιμάκωση του φόρου.

Αντιδράσεις διατυπώθηκαν και από τους φορείς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Σ. Παραδιάς τόνισε πως «υπάρχει μία εύθραυστη ισορροπία που κινδυνεύει να ανατραπεί με την πρώτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών».

Αντίθετοι δήλωσαν και οι εκπρόσωποι των ενοικιαστών περιπτερούχων και οι χονδρέμποροι καπνού γιατί –όπως υποστήριξαν– μειώνεται το ποσοστό κέρδους τους από την αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα.

Τέλος, ο κ. Σαχινίδης δήλωσε πως θα εξεταστεί στο πλαίσιο του φορολογικού ο φόρος για τις μεταβιβάσεις μετοχών και μερισμάτων.

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …