Καμιά πρόθεση αύξησης ΦΠΑ και επιβολής έκτακτης εισφοράς

OΛA τα μέτρα που θα υιοθετηθούν με το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχουν ισχύ από την 1/1/2010 και θα αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και ECOFIN, ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για την πρόταση που υπεβλήθη από τον Σουηδό ομόλογό του για επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες (τέλους σταθεροποίησης), ο οποίος δεν θα επιβάλλεται στον τζίρο ή τα κέρδη των τραπεζών, αλλά θα υπολογίζεται με διαφορετικές παραμέτρους. «Βλέπουμε την πρόταση αυτή με αρκετή συμπάθεια, αλλά ένας τέτοιος φόρος πρέπει να θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις ή ακίνητα, αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. «Προφανώς υπάρχουν κάποιες σκέψεις πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων, αλλά δεν υπάρχει καμιά πρόθεση αύξησης του ΦΠΑ. Δεν θα βιαστούμε και στη διατύπωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, δεν υπάρχει ΦΠΑ ή έκτακτος φόρος σε επιχειρήσεις και ακίνητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο Ιούνιος θα είναι ο καθοριστικός μήνας για την αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζοντας την έως τότε πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα καταρτίσει σχετική έκθεση. Ο υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για το νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το καλοκαίρι για τη σύσταση σώματος ελέγχου του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα μπορεί να κάνει μια ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων που προέρχονται από το Yπουργείο Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης της Ελλάδας θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στο ECOFIN της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …