Αν. Λοβέρδος: «Όχι» σε κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση

Η εξάλειψη όλων των κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση συνιστά μια από τις προτεινόμενες αλλαγές στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι από την αρχή του διαλόγου έχει σημειωθεί ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. «Θα δώσουμε δίκαιες λύσεις που θα δώσουν πόρους και ρυθμό αναπνοής στο συνταξιοδοτικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός εξήγησε ακόμη ότι μέχρι τέλος ιανουρίου ο κοινωνικός διάλογος θα έχει κύριο θέμα τις ροές στο ασφαλιστικό σύστημα και από το Φεβρουάριο κύρια ζητήματα θα είναι οι δομικές αλλαγές, όπως η εθελούσια παραμονή στην εργασία και το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης.Ο διάλογος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιασμός, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει περίοδο μη προσαρμογής μέχρι το 2013. Πρόσθεσε δε ότι μετά θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την περίοδο προσαρμογής, ενώ το α’ εξάμηνο του 2010 θα κατατεθεί σχέδιο νόμου, το οποίο θα ρυθμίζει πόσο θα είναι το διάστημα προσαρμογής.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι αιφνιδιασμός δεν θα υπάρξει ούτε στο ζήτημα με τα σώματα ασφαλείας, τους στρατιωτικούς και το λιμενικό, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συμφωνία με τους αρμόδιους υπουργούς. Σε ό,τι αφορά τα χρέη στο ΙΚΑ ο υπουργός ανέφερε ότι ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, με περίπου 600 εκατ. εξ αυτών να είναι χρέη της Ολυμπιακής.

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν περίπου 249.000 οφειλέτες του ΙΚΑ, από τους οποίους προσδοκάται κάποιο όφελος αλλά όχι μεγάλο. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ, ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι οι ρυθμίσεις είχαν πάντα έναν πελατειακό χαρακτήρα και γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση μιας πάγιας ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει την είσοδο σε αυτή και δεν θα καθιστά αυτόματη την έξοδο.

«Ναι θα κάνουμε παρέμβαση, η οποία δεν θα έχει τον κλασικό χαρακτήρα και θα συνοδεύεται από εγγυήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επανέλαβε δε ότι η «κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις», τονίζοντας, ωστόσο ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, από το 2015 δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή 15 συντάξεων, αλλά θα πρέπει να μειωθούν σε 12.

Αναφερόμενος τέλος στην στήριξη των ανέργων, ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε ότι το απόγευμα θα γίνουν εξαγγελίες για την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι και η χορήγηση κουπονιών για αγορές σε σούπερ μάρκετ. «Έχουμε τη δέσμευση να αυξήσουμε το επίδομα ανεργίας στο τέλος της τετραετίας στο 70% του βασικού μισθού», πρόσθεσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …