Ζήτημα εφαρμογής της αύξησης σε ευρώ του κατώτατου μισθού εγείρουν οι εργοδότες

THN πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού με εφάπαξ ποσό φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά οι εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010.

Ωστόσο ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ εντοπίζουν τεχνικές και νομικές δυσκολίες στην εφαρμογή της παραπάνω πρότασης. Στόχος όλων των πλευρών, που έσπευσαν να πουν ότι η πρώτη συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, είναι η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανέφερε: «Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε, να βρούμε από κοινού λύσεις, γιατί υπάρχει μία σκληρή πραγματικότητα. Eχουμε αποδεχθεί να το συζητήσουμε. Εκφράσαμε εδώ τις μεγάλες δυσκολίες που βλέπουμε στην πρακτική εφαρμογή και στη νομική δυνατότητα να γίνει αυτό. Περιμένουμε από τη ΓΣΕΕ να μας διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι μπορεί να γίνει, για να δούμε εάν είναι πράγματι εφικτό».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επισήμανε: «Είχαμε μια πρώτη θετική αντιμετώπιση στην ενίσχυση σε ευρώ του βασικού μισθού, που αποτελεί τον πιλότο για τις ευρύτερες αυξήσεις σε όλους τους κλάδους. Ο διάλογος δεν υποκαθιστά τον αγώνα. Πιστεύουμε ότι θα προσέλθουν στην επόμενη συνάντηση, με θετική πρόταση ώστε να εκπεμφθεί ένα καλό μήνυμα προς την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι οι έμποροι θέλουν να δοθούν αυξήσεις. «Το ελληνικό εμπόριο επιθυμεί πάντοτε να συνομιλεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ιδιαίτερα δε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, να συμβάλλει στην ενίσχυση των εισοδημάτων τους και στη στήριξη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης», επισήμανε ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία αναμένεται να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των μισθών των νεοεισερχόμενων και των ανέργων, τονίζοντας όμως ότι πολλές επιχειρήσεις καθημερινά κλείνουν λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων.

Στο τραπέζι του διαλόγου συζητήθηκαν ακόμη:

• Η χορήγηση αύξησης στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή 2% για τα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως και 2.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα η αύξηση δεν αποκλείεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αν όχι μηδενική.

• Το ουσιαστικό «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Eνα ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της εργοδοτικής πλευράς, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης επιδιώκει τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

• Η αναδρομικότητα της νέας, ετήσιας σύμβασης εργασίας. Δηλαδή το αν θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του τρέχοντος έτους ή μόλις για ένα εξάμηνο.

Δείτε ακόμα

H νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/6/2021 ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2021 Σ’ ένα ασφυκτικό …

Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ στους νέους που εμβολιάζονται

Καθιερώνεται το freedom pass, και πρόκειται για προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ που θα δίνεται στους …