Υπερψηφίστηκε η περαίωση

Με σκληρή αντιπαράθεση, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Γ’Α Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των εκκρεμούντων φορολογικών υποθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την επίταξη των αυτοκινητιστών φορτηγών ΔΧ.

Η συμπολίτευση στο Γ’Α Θερινό Τμήμα αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, πως η περαίωση είναι αναγκαία, λόγω του όγκου των εκκρεμούντων χρήσεων και λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης – με δεδομένο, ωστόσο, πως γίνεται για τελευταία φορά, πριν την «αλλαγή σελίδας» στους φορολογικούς ελέγχους και την διαδικασία είσπραξης των φόρων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που επέφερε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,δίνοντας την δυνατότητα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, να υπαχθούν στην περαίωση, αξιώνοντας την απόσυρσή τους. Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε παρέμβασή του παραδέχθηκε πως «εκεί που έχει φθάσει η κατάσταση η περαίωση είναι μια διέξοδος, καθώς δεν υπάρχει μαγαζί χωρίς μισοκατεβασμένα ρολά», αλλά διέκρινε ζήτημα «ηθικής τάξης» στην μεταχείριση των συγκεκριμένων εταιρειών.

Εξ άλλου και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε πως η περαίωση που επιχειρείται, θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο εκείνου του Βατοπεδίου, όταν θα έρθουν στο φως οι εν λόγω υποθέσεις και “φανεί ποιες παρανομίες και ποια ποσά διαγράφηκαν”.

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ, υποστήριξε πως από τα 30 δισ. επιδικασθέντων προστίμων, μονάχα τα 7-10 δισ. είναι εισπράξιμα και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προβαίνει σε συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Τέλος ενάντια στην ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τιμωρία των επιταχθέντων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας και τον τρόπο εισαγωγής της προς συζήτηση, με διαδικασίες κατεπείγοντος, ως αντιβαίνοντα στον Κανονισμό της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός για την την περαίωση “Είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, ό,τι είχαμε πει το κάναμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Επεσήμανε δε ότι έχουμε καλή πορεία,που αναγνωρίζεται διεθνώς και ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της.

Σημείωσε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τον πόνο, αναδύεται μια διαφορετική Ελλάδα και υπογράμμισε ότι ξέρουμε πως τα μέτρα ήταν προσωρινής χρήσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τώρα περνάμε στην προώθηση της ανάπτυξης και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία δεν την είχε, ωστόσο, όπως τόνισε, “την έχουμε από την κοινωνία”.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση.

Για Σαμαρά και ΝΔ Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ας μας έδινε τη φόρμουλά του και ας κατέθετε τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, να λύναμε τα προβλήματά μας”.

Τόνισε δε στη συνέχεια ότι η ΝΔ κινείται υποκριτικά και ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Παπανδρέου, ότι η πρόταση αυτή για μηδενισμό του ελλείμματος έβλαψε τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει μαγικές φόρμουλες και να μην τις εφαρμόζει.

Αναφορικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει αποδείξει την τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο και υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φάσκουν και αντιφάσκουν. Ερωτηθείς αν θα πάει ο κ. Κ. Σημίτης στην Εξεταστική για τη Siemens, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει στη θέση της Εξεταστικής και επεσήμανε ότι “έχουμε πει όλα στο φως”.

Για την περαίωση

“Εχει δίκιο να φωνάζει κανείς για την περαίωση, για εμάς είναι η τελευταία φορά, το νέο φορολογικό σύστημα βάζει τέλος”, ανέφερε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, για το νομοσχέδιο της περαίωσης.

Για κινητοποιήσεις μεταφορέων

“Θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση με τον καλύτερο και τον πιο ήπιο τρόπο. Ομως το κράτος πρέπει να λειτουργεί”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων. Ερωτηθείς δε σχετικά απέδωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων σε συντεχνιακά συμφέροντα.

Τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα προχωρήσουν και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός είναι να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση των νέων στα επαγγέλματα.

Για τους συμβούλους

Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο των συμβούλων του, κ.κ. Λουκά Παπαδήμου και κ. Τομάζο Σκιόπα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι “άνθρωποι με τις σκέψεις τους” και πρόσθεσε ότι “το ότι είναι σύμβουλοι δεν σημαίνει ότι αποφασίζουν”.

Σε ερώτηση αναφορικά με άρθρο στο διεθνή Τύπο που συνυπέγραφε και ο κ. Σκιόπα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο κ. Σκιόπα δεν μίλησε για χρεοκοπία.

***Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Τύπου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να υπάρξει θεσμικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Οικονομία / e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Οι παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου του …