Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το 2010

HΠIOTEPEΣ διατάξεις περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που γνωστοποίησε χθες στη Βουλή και πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, σε σχέση με το μνημόνιο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες για τη λήψη του πακέτου στήριξης.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν τελικά θα επιβληθεί κατώτατο πλαφόν ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη από 1-1-2011, κάτι που θα αποσαφηνιστεί κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Λοβέρδου με τους εκπροσώπους του μικτού κλιμακίου ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ τις προσεχείς μέρες στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές του προσχεδίου προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των εισφορών, αλλά και μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης από 1-1-2018, καθώς το κράτος θα εγγυάται μόνο για τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ και όχι για το ποσό της αναλογικής. Ακόμη από 1-1-2011 όλες οι συναλλαγές όσον αφορά ασφαλιστικές εισφορές και καταβολή συντάξεων θα γίνονται μέσω διατραπεζικού συστήματος πληρωμών.

Το ημερολόγιο των ανατροπών καθορίζεται ως εξής:

2010

Από την 1η Αυγούστου 2010 επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους από 3% έως 9% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Αναλυτικότερα:

α. Για συντάξεις από 1.401 ευρώ έως 1.700 ευρώ, ποσοστό 3%

β. Για συντάξεις από 1.701 ευρώ έως 2.300 ευρώ, ποσοστό 5%

γ. Για συντάξεις από 2.301 ευρώ έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 7%

δ. Για συντάξεις από 2.901ευρώ και πάνω, ποσοστό 9%.

Καταργούνται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες απασχόλησης συνταξιούχων που οδηγούν στη μείωση της σύνταξης, ακόμα και στην αναστολή της για όσους είναι κάτω των 55 ετών.

Καθιερώνεται εργόσημο για απασχόληση οικιακών βοηθών, εργατών γης κ.λπ.

2011

Aπό 1ης Ιανουαρίου σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα κατά 5 χρόνια, κατά περίπτωση.

Αύξηση στο 6% από το 3% του ποσοστού μείωσης της σύνταξης για κάθε έτος που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο σταδιακά το 2013 με βάση ρύθμιση του Yπουργείου Oικονομικών.

Αναπροσαρμογή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για αυτούς που ασφαλίζονται από 1-7-2011 για πρώτη φορά.

Υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα έως 31-12-1992 στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλάζει το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης:

α. η καταβολή της σύνταξης γίνεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα εφόσον συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης,

β. στην περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει, η σύνταξη θα καταβάλλεται από τον οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας,

γ. αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κανενός από τα Tαμεία που ασφαλίστηκε, τότε αρμόδιος για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης είναι ο τελευταίος οργανισμός.

Αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και δημιουργία ενιαίου κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας.

Καταργούνται οι συντάξεις που καταβάλλονται στις άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες. Εξαιρούνται αυτές που ήδη χορηγούνται.

1ο εξάμηνο διαχωρισμός των υπηρεσιών υγείας από τις συντάξεις.

Αναπροσαρμόζονται, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης, οι επικουρικές συντάξεις με βάση μελέτες της εθνικής αναλογιστικής αρχής.

2013

Νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους.

Eνταξη των νεοπροσλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ.

2014

Αναπροσαρμογή συντάξεων κατ’Α έτος με βάση τρεις παράγοντες:

α. δείκτης τιμών καταναλωτή

β. ΑΕΠ

γ. οικονομικές δυνατότητες Tαμείου.

2018

Σταδιακά ως βάση υπολογισμού της σύνταξης καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου.

Ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως η βασική σύνταξη που χορηγείται μαζί με την ανταποδοτική ενώ για τους ανασφάλιστους με τη συμπλήρωση του 65ου έτους και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Δημιουργούνται 3 ταμεία κύριας ασφάλισης για μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Εξαιρούνται δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

2020

Εισάγεται μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του γενικού ορίου συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …