Ερμηνευτική Εγκύκλιος Επιχειρησιακών Συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας

 

Η υποβολή αιτιολογικής έκθεσης προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.), το οποίο γνωμοδοτεί για την ορθότητα των Επιχειρησιακών Συμβάσεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης τονίζεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο που απέστειλε προς τους στους Επιθεωρητές Εργασίας ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), κ. Μιχάλης Χάλαρης.

Στην εγκύκλιο εξειδικεύεται η διαδικασία υποβολής της κοινής αιτιολογικής έκθεσης προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τονίζεται ότι “την αιτιολογική έκθεση πρέπει να την υπογράφει, εκτός από τον εργοδότη και το επιχειρησιακό σωματείο, και αν δεν υπάρχει, το Κλαδικό Σωματείο ή η αντίστοιχη Ομοσπονδία”.

Σύμφωνα με το νόμο 3899/17.12.2010, οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, μπορούν να ρυθμίζουν τις αμοιβές, τον αριθμό των θέσεων εργασίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις της μερικής απασχόλησης της εκ περιτροπής εργασίας και της διαθεσιμότητας. Οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας είναι δυνατόν να αποκλίνουν από αυτές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αλλά όχι σε επίπεδα κατώτερα από εκείνο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου κρίθηκε αναγκαία, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψήφιση του νέου νόμου υποβλήθηκαν -μονομερώς από τους εργοδότες- στα κατά τόπους αρμόδια όργανα του ΣΕΠΕ αιτιολογικές εκθέσεις για την κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, (όπως στους νομούς Σερρών και Ηλείας) προέβλεπαν αποδοχές πολύ κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης, ότι “οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά παράβαση των συμφωνημένων στο πλαίσιο της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, συνιστά μη εμπρόθεσμη καταβολή νομίμων αποδοχών”, για την οποία ο νόμος προβλέπει ακόμη και την αυτόφωρη διαδικασία.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …