Υπό εξέταση το ενδεχόμενο καταβολής ΦΠΑ σε δόσεις

 

Ανοικτό αφήνει το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις. Όπως ανέφεραν σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ηλίας Πλασκοβίτης, πρόκειται για ένα μέτρο που εξετάζεται.

Σχετικά με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Π. Ρήγα περί «διακανονισμού για το συμψηφισμό της επιστροφής ΦΠΑ με τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο», ο κ. Κουσελάς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως τέτοιοι συμψηφισμοί υπάρχουν και με το Φ.Π.Α. και με άλλους φόρους.

Τόνισε ακόμη ότι οι οφειλές αυτές θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά το στενό δημόσιο τομέα και όχι ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλασκοβίτης δήλωσε στο ΜEGA πως το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το συμψηφισμό μόνο οφειλών από ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το κράτος οφείλει επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και απο την πλευρά τους οι επιχερήσεις έχουν οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ καθώς και από άλλες κατηγορίες φόρων.

Μέχρι τώρα και σε ό,τι αφορά στο στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν περιπτώσεις άτυπου διακανονισμού μεταξύ εφοριών και φορολογουμένων για ΦΠΑ που οφείλει το κράτος και άλλου είδους φόρων που οφείλουν οι επιχειρήσεις προς το κράτος. Η τακτική ωστόσο αυτή είναι άτυπη, αφορά σχετικά μικρά ποσά και συνιστά μια έμμεση και πρόσκαιρη λύση στο ζήτημα.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν «πέσει» προτάσεις για τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει τη διεύρυνση των συμψηφισμών αυτών αλλά και τη διενέργειά τους σε μόνιμη βάση.

Έτσι, κύκλοι του υπουργείου δεν αποκλείουν στην τελική ρύθμιση που θα υπάρξει στο φορολογικό νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν ως μέτρα οι προτάσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα για το αν συμψηφίζονται ή όχι ΦΠΑ και χρέη προέκυψε χθες όταν ο κ. Ρήγας ανέφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τον νέο αναπτυξιακό νόμο ότι «το Φεβρουάριο θα γίνει ο διακανονισμός που ζητάει η αγορά, προκειμένου να υπάρχει συμψηφισμός όταν το Δημόσιο είτε από ΦΠΑ, είτε από άλλους λόγους οφείλει σε κάποιον επιχειρηματία έστω και στοιχειωδώς». Ανέφερε μάλιστα επί λέξει ότι «το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα βρει τον τρόπο ώστε να τελειώσει το ζήτημα» και κατέληξε λέγοντας: «είναι μια άδικη συμπεριφορά για τον ιδιώτη που πρέπει να διορθωθεί».

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ρητά ότι υπάρχει πρόθεση προώθησης σχετικής ρύθμισης, ενώ στέλεχος της κυβέρνησης πήρε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Ρήγα δηλώνοντας ότι «ήδη υπάρχουν κάποιοι συμψηφισμοί με ΦΠΑ» και υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχει η υποδομή για περισσότερους συμψηφισμούς αλλά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευρυνθεί κατά το δυνατόν η σχετική διαδικασία». Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Ρήγας να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε πως υπάρχει ήδη δυνατότητα συμψηφισμού, ενώ απέδωσε το ζήτημα σε «ατυχή διατύπωση».

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …