Απλοποίηση στους κανόνες υπολογισμού των εισφορών

ΣE απλοποίηση του συστήματος των κανόνων υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής αλλά και της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την πορεία του ασφαλιστικού νόμου, ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν με νομοθετική ρύθμιση οι «κανόνες – πακέτα» ασφάλισης, οι οποίοι ορίζονται βάσει της ιδιότητας των ασφαλισμένων (χρόνος ασφάλισης, επικουρικό ταμείο, έτη ασφάλισης) από 850 σε 7 έως 10 εντός του 2011. Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, στόχος του ΙΚΑ είναι να μείνουν μόνο 3 βασικοί τύποι.

Oπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος στην EΞΠPEΣ, τόσο οι εργαζόμενοι στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, όσο και στο ΙΚΑ ταλαιπωρούνται λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη και να μην εισπράττονται τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι με τη συγχώνευση αλλά και κατάργηση πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης θα υπάρξει οριακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Υπάρχει επιχείρηση με εκατό άτομα και πρέπει να φτιάξει για τον καθένα διαφορετική αναλυτική περιοδική δήλωση. Η εισφοροδιαφυγή έχει γενεσιουργές αιτίες και το θέμα αυτό θα πρέπει να συναρτηθεί με τη διευκόλυνση κατάθεσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο ΙΚΑ λέμε “θα σε ταράξω στα πρόστιμα” και έχουμε την εντύπωση πως επειδή μπαίνει μεγάλο πρόστιμo θα καταβληθούν οι πληρωμές. Με την πρώτη επιβολή προστίμου ωστόσο, καθίσταται αδύνατο να ανταποκριθεί η επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος στη Βουλή, καθώς -όπως πρόσθεσε- το 90% της εισφοροδιαφυγής αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτω των 10 ατόμων.

Η συγχώνευση των διαφορετικών τύπων ασφαλιστικών εισφορών θα συνδυαστεί με την αλλαγή από την 1η Ιουλίου του τρόπου καταβολής τους, αφού οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στις τράπεζές τους μισθούς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές – κάτι που σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο συνιστά «μια τεράστια αλλαγή, που προϋποθέτει προθυμοποίηση και ικανότητα των επιχειρήσεων να το πετύχουν. Θα γίνει σταδιακά, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Αναφορικά με τη ρύθμιση των χρεών προς το Iδρυμα, ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε πως το μέτρο απέδωσε και αναμένει να εισπραχθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πέραν τούτων όμως, παραμένουν οι οφειλές του ΙΚΑ που αγγίζουν περίπου τα 4 δισ. ευρώ με σημαντικές εκείνες των ΟΤΑ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ότι οι προτεραιότητες του Ιδρύματος για το 2011 είναι:

Oλοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι τον Mάρτιο.

Εφαρμογή προσωρινής σύνταξης

Eνταξη 1.000 γιατρών με 12μηνη σύνταξη.

Ολοκλήρωση σχεδιασμού για αντικατάσταση του βιβλιαρίου με κάρτα υγείας από το 2012.

Κατάργηση μιας σειράς παραρτημάτων.

Ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την άποψη πως το ΙΚΑ δεν είναι σε θέση σήμερα να ασκήσει το απαραίτητο μάνατζμεντ στην υγεία και τις συντάξεις μαζί, αντιπροτείνοντας την ίδρυση Εθνικού Ταμείου που θα διαχειρίζεται το σύνολο των πόρων και δομών προσωπικού, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ. «Το ΙΚΑ θα πρέπει να έχει μονάχα τη φροντίδα της αναδιανεμητικής σύνταξης. Δεν επιτρέπεται να είμαστε ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Η χρηματοδότηση της υγείας θα πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου, καθώς έχουν γίνει λάθη. Σε κάθε περίπτωση το επικουρικό του ΙΚΑ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αλλά θα είναι λιμάνι που θα υποδέχεται αδιέξοδες καταστάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διοικητής του Ιδρύματος.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …