Ξεπερνούν τις 30 οι αλλαγές στο νέο έντυπο του Ε1

 

 

ΑΛΛΑΓΕΣ σε τουλάχιστον 30 σημεία έχει το νέο βασικό έντυπο (Ε1) της φορολογικής δήλωσης, καθώς η εφαρμογή των περισσοτέρων διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου από την 1.1.2010 αλλάζει τους πίνακες στους οποίους δηλώνονται οι κατοικίες, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι δαπάνες για υπηρετικό προσωπικό και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ οι προθεσμίες αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1 προστίθεται νέος κωδικός στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει εάν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Σε άλλο σημείο, ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει το ακαθάριστο εισόδημα που εισπράττει, δηλαδή τα ενοίκια από ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Τους κωδικούς αυτούς το υπουργείο τούς συμπεριέλαβε για να μπορεί να ελέγξει εν συνεχεία τους φορολογουμένους μέσω του «πόθεν έσχες».
Επίσης στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου προστίθενται κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν απ΄ όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα υπολογιστεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο.
Νέος είναι και ο κωδικός στον πίνακα με τα φορολογούμενα εισοδήματα, στον οποίο πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές, καθώς και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που μέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς (όπως τα επιδόματα των ανέργων). Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς θα φορολογηθούν τώρα με την ενιαία κλίμακα.

Στο τμήμα με τα τεκμήρια εισοδήματος έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί και οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα τεκμήρια εισοδήματος, ανάλογα με το αν το σπίτι όπου διαμένουν είναι ιδιόκτητο, μισθωμένο ή με δωρεάν παραχώρηση. Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει αν διαμένει σε μονοκατοικία. Καταργούνται κάποιοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος έπρεπε να αναγράψει το έτος άδειας οικοδομής της κατοικίας του. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2010 η κατοικία που θα διαμένει ο φορολογούμενος ή ενοικιάζει ή παραχωρεί δωρεάν θεωρείται τεκμήριο.

Επίσης έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί, με βάση τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πέρυσι και αφορούν τα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακές βοηθούς. Eτσι, στον κωδικό για τα αυτοκίνητα ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει τα κυβικά εκατοστά του οχήματός του, αντί για τους ίππους, αφού έτσι υπολογίζονται πλέον τα νέα τεκμήρια.

Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου πρέπει να αναγραφούν η δαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους (πρόκειται για νέα τεκμήρια). Επίσης χαμηλώνει το τεκμήριο για την αγορά ή leasing κινητών πραγμάτων από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 10.000
Ειδικός κωδικός έχει προστεθεί και για το ποσό που θα δηλωθεί από το άθροισμα των αποδείξεων για δαπάνες που έγιναν το 2010 ώστε να υπολογιστεί το αφορολόγητο όριο. Επίσης, έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός όπου πρέπει να δηλωθούν κεφάλαια που επιστρέφουν στην Ελλάδα από καταθέσεις που έχει ο φορολογούμενος σε τράπεζες του εξωτερικού.

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …