Υπερψηφίστηκε το νέο μνημόνιο από τη Βουλή

Με 199 “ναι” υπερψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Έγκριση Σχεδίων Συμβάσεων και Μνημονίου για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας”.

Στην ψηφοφορία στη Βουλή πήραν μέρος 278 βουλευτές. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 199, ενώ καταψήφισαν 74. Πέντε βουλευτές δήλωσαν “παρών”, ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία 22 βουλευτές. Είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , παρά την κομματική γραμμή, καταψήφισαν το νομοσχέδιο ή απείχαν από την ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν είκοσι βουλευτές της ΝΔ και ένας συνάδελφός τους απείχε.

Όσοι καταψήφισαν το νέο μνημόνιο, ή ψήφισαν παρόν ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία στη Βουλή, δηλαδή εικοσιένα (21) βουλευτές από την Νέα Δημοκρατία και 22 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, διαγράφησαν.

Επίσης και από το ΛΑΟΣ ανακοινώθηκε ότι Γ. Κατατζαφέρης διαγράφει τους Μάκη Βορίδη και ‘Αδωνη Γεωργιάδη.

Συνολικά διαγράφησαν 45 βουλευτές από τα τρία κόμματα.

Υψηλοί τόνοι, ένταση, λεκτικές αντιπαραθέσεις πρωτοφανείς, συνεχείς διακοπές, πνεύματα οξυμένα που έφθασαν και σε ακραίες συμπεριφορές χαρακτήρισαν την πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

Η πιο χαρακτηριστική στιγμή σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος εκσφενδόνισε στα υπουργικά έδρανα όπου βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και υπεραμυνόταν για τον χαρακτήρα του επείγοντος της διαδικασίας των 700 σελίδων νομοσχέδιο.

Μάταια και για αρκετή ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα κάνοντας έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία από όλες τις πτέρυγες. Βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ανεξάρτητοι Πάνος Καμένος και Βαγγέλης Παπαχρήστος, κατηγορούσαν τον κ Βενιζέλο ότι εκβιάζει και ψεύδεται. , ήταν το σχόλιο του κ. Βενιζέλου.

Ένα άλλο εξίσου έντονο επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο όταν ο τελευταίος τον αποκάλεσε πολλές φορές ψεύτη στο επιχείρημα ότι δεν συσχετίζεται ο μισθός με την ανταγωνιστικότητα.

, του απάντησε ο Κουτρουμάνης

‘Αλλα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που δημιούργησαν ένταση και φωνές διαμαρτυρίας:

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή:

, τε Αν θέλτε να παέτ καθεστώς Στάλιν με για σας χαρά σας θα πείτε όμως στους πολύθτες αύριο πρωί δεν θα υπάρχουν χρήματα αντιλαμβάνομαι χάσμα βαθυ μας διχάζει το. Δεν υπερασπίζεστε τον φτωχό εργαζόμενο περισσότερο από ότι εγώ>>

Σοφία Γιαννακά εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στο βήμα, υπερασπίζεται την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και επιτίθεται σε όσους την επικρίνουν.

Γιάννης Πρωτούλης βουλευτής ΚΚΕ από τα έδρανα:

Γρηγόρης Νιώτης προεδρεύων: Σταματήστε επιτέλους. Να σεβαστείτε τη διαδικασία

Θα πρέπει να εγγυηθούμε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Αυτή η συμπεριφορά δεν θα οδηγήσει πουθενά…>>

Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Οικονομικών:

Γιάννης Πρωτούλης βουλευτής ΚΚΕ: .

Γρηγόρης Νιώτης προεδρεύων:

Υψηλοί τόνοι επικράτησν αυτή τη φορά ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τους βουλευτές της Αριστεράς με αφορμή τα επεισόδια.

Η αναφορά του κ. Πετσάλνικου ότι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που αντέτεινε ότι δεν εκφράζει όλους τους βουλευτές>>.

διόρθωσε ο κ. Πετσάλνικος.

Η αυλαία έκλεισε με την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της συζήτησης και τις αντιδράσεις των βουλευτών της Αριστεράς να κάνουν λόγο για διαδικασίες και αποφάσεις εξπρές ερήμην και σε βάρος του ελληνικού λαού.

Πηγή: express.gr

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Οικονομία / e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Οι παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου του …