ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Αρχές Αυγούστου οι αλλαγές στις εισφορές

Στις αρχές του Αυγούστου για τη μισθολογική περίοδο Ιουλίου και μετέπειτα παραπέμπει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στις τράπεζες,

που προβλέπουν την υποβολή κάθε μήνα, το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου των εισφορών που αφορούν στην απασχόληση του προηγούμενου μήνα.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε σε τρίμηνη παράταση για την εφαρμογή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών με το νέο σύστημα, ώστε να μην συμπέσουν χρονικά, μέσα στον Μάιο, η καταβολή των διπλών εισφορών (για μισθούς και δώρο Πάσχα) και η πρώτη δόση έναντι της ρύθμισης παλαιών οφειλών.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, (ν,4075/2012), οι ασφαλιστικές εισφορές θα έπρεπε στο εξής να καταβάλλονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και όχι στο τέλος του μηνός όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Επίσης, η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους, έληγε την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και του Μαΐου αντίστοιχα.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, θα έπρεπε, με βάση το νέο νόμο, μέχρι τις 7 Μαΐου που είναι η 5η εργάσιμη, να καταβάλουν στο ΙΚΑ τις εισφορές του μήνα Απριλίου και έως το τέλος του Μαΐου τις εισφορές του Δώρου Πάσχα. Το Μάιο, θα πρέπει να καταβληθεί και η 1η δόση για τη ρύθμιση των οφειλών.

Η ταυτόχρονη καταβολή πολλαπλών εισφορών προκάλεσε την αντίδραση φορέων και επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το λόγο αλλά και «για να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες για ενημέρωσή τους και προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων μισθοδοσίας», η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε ότι οι καταβολές των εισφορών που αφορούν τις μισθολογικές περιόδους, Απριλίου, Δώρου Πάσχα, Μαΐου και Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες, που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Το νέο νομικό πλαίσιο θα ισχύσει για τις εισφορές του Ιουλίου, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα δηλαδή έως τις 7 Αυγούστου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε ακόμα

Επίδομα μητρότητας: Πώς μπορεί να μετατραπεί σε επίδομα πατρότητας

Την έναρξη άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε …

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνεται με τριετίες και επίδομα γάμου Αναλυτικά οι πίνακες και τα ποσά που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες, …