ΙΚΑ: Αναστολή καταβολής μισθών – εισφορών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ

ΜΕΧΡΙ νεωτέρας αναστέλλεται η ταυτόχρονη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών ή των ΕΛΤΑ, η οποία έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 4075/ 2012 (ΦΕΚ 89/11-1-2012 τ.Α΄).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, η ταυτόχρονη καταβολή αναστέλλεται έως την έκδοση σχετικής εφαρμοστικής απόφασης από τον υπουργό Εργασίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η αναστολή της απόφασης αναμένεται να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος, καθώς πλέον είναι προβληματική η ομαλή καταβολή των συντάξεων των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με επιστολή προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα το δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ τονίζει ότι απαιτούνται τουλάχιστον έως το τέλος του 2012 1,4 δισ. ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με τους εργαζομένους στο Ίδρυμα, ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και μία στις 2 επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό. Η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ.

Έλεγχοι στο ΙΚΑ

Σειρά ελέγχων πραγματοποίησε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας μικτό κλιμάκιο της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ σε βιοτεχνίες φασόν που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ετοίμων ενδυμάτων χωρίς παραστατικά με προκάλυψη δήθεν την επιδιόρθωσή τους. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν 88 ανασφάλιστοι αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και συντάχθηκαν πρόστιμα 44.000 ευρώ σε βάρος 3 επιχειρήσεων. Ακόμη συνελήφθησαν 60 άτομα που δεν διέθεταν άδεια παραμονής και εργασίας.

Πηγή: express.gr

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …