ΙΚΑ: Αναστολή καταβολής μισθών – εισφορών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ

ΜΕΧΡΙ νεωτέρας αναστέλλεται η ταυτόχρονη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών ή των ΕΛΤΑ, η οποία έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 4075/ 2012 (ΦΕΚ 89/11-1-2012 τ.Α΄).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, η ταυτόχρονη καταβολή αναστέλλεται έως την έκδοση σχετικής εφαρμοστικής απόφασης από τον υπουργό Εργασίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η αναστολή της απόφασης αναμένεται να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος, καθώς πλέον είναι προβληματική η ομαλή καταβολή των συντάξεων των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με επιστολή προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα το δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ τονίζει ότι απαιτούνται τουλάχιστον έως το τέλος του 2012 1,4 δισ. ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με τους εργαζομένους στο Ίδρυμα, ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και μία στις 2 επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό. Η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ.

Έλεγχοι στο ΙΚΑ

Σειρά ελέγχων πραγματοποίησε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας μικτό κλιμάκιο της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ σε βιοτεχνίες φασόν που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ετοίμων ενδυμάτων χωρίς παραστατικά με προκάλυψη δήθεν την επιδιόρθωσή τους. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν 88 ανασφάλιστοι αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και συντάχθηκαν πρόστιμα 44.000 ευρώ σε βάρος 3 επιχειρήσεων. Ακόμη συνελήφθησαν 60 άτομα που δεν διέθεταν άδεια παραμονής και εργασίας.

Πηγή: express.gr

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Οικονομία / e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Οι παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου του …