Αυθημερόν η αδειοδότηση των επιχειρήσεων

alt

Αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και σημείωσε ότι ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι αρχές Απριλίου 2014.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός προήδρευσε τη Δευτέρα, σύσκεψης στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, Υγείας κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη, Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρου Καλαφάτη και των υφυπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη και κ. Αθανάσιου Σκορδά.

Οι τέσσερις μεγάλες τομές που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

– Για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, ο οποίος αναλαμβάνει και την ευθύνη της ορθότητας όσων δηλώνει. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν μόνο τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

– Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων δεν θα γίνονται στο στάδιο της έκδοσης άδειας λειτουργίας, αλλά κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

– Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από πιστοποιημένους φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και η κεντρική διοίκηση θα έχει την ευθύνη του ελέγχου των ελεγκτών.

– Θα δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και θα γίνεται ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αδειών.

«Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εναρμονιζόμαστε όλοι για να έρθει η ανάπτυξη μέσω των επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα», σημείωσε, έπειτα, ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ήδη τα υπουργεία ετοιμάζουν αυτό το δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο. «Η μείωση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αύξηση της απασχόλησης», τόνισε ο ίδιος.

Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.).

Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Για πρώτη φορά, είπε ο Πρωθυπουργός, η εξέταση του συνόλου των αδειών θα γίνεται από ένα «μικρό κατάστημα».

Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει τους ελεγκτές.

Οι άδειες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αποποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και μειώνεται το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός:

«Με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τη συνεργασία οκτώ διαφορετικών υπουργείων και βεβαίως με τη βοήθεια της πληροφορικής, προχωρούμε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την εικόνα σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Η νομοθεσία που δουλέψαμε εισάγει τέσσερις βασικές τομές:

Πρώτον, υπεύθυνη δήλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση, για να ξεκινήσει κάποιος την επιχείρησή του, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Σε λίγες περιπτώσεις, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, παραδείγματος χάρη προστασία, του περιβάλλοντος, θα χρειάζεται και ειδική έγκριση λειτουργίας από τις αρχές.

Δεύτερον, οι έλεγχοι μεταφέρονται όχι στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης. Στο εξής δε θα εξετάζουμε χαρτιά κατά την ίδρυση της επιχείρησης αλλά θα εξετάζουμε τις εγκαταστάσεις οι οποίες δουλεύουν, τις λειτουργούσες εγκαταστάσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Θέτουμε σύγχρονες, λοιπόν, προδιαγραφές και πρότυπα λειτουργίας σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Τρίτον, πιστοποιημένοι φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα διεξάγουν τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους. Σε πολλές περιπτώσεις πιστοποιημένοι ελεγκτές θα ελέγχουν για λογαριασμό του κράτους, όπως για παράδειγμα γίνεται ήδη με τους μηχανικούς κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών ή με τα ιδιωτικά τα ΚΤΕΟ. Και η κεντρική διοίκηση, όταν πρέπει, δε θα ελέγχει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά αλλά θα ελέγχει τους ελεγκτές.

Τέταρτον, δημιουργούμε ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας. Σε αυτόν τον ιστότοπο θα μπαίνει όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση, για να ενημερωθεί για ό,τι απαιτείται. Ταυτόχρονα, θα διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά τις διαδικασίες, θα παρακολουθεί την πορεία των αιτήσεων και θα έχει διαθέσιμο το αδειοδοτικό, αν θέλετε, ιστορικό της επιχείρησής του. Έτσι, ο στόχος είναι πλέον η αδειοδότηση στις περισσότερες περιπτώσεις να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Ο νόμος – πλαίσιο μπαίνει σήμερα σε διαβούλευση, θα ψηφιστεί ως τις αρχές Απριλίου. Προετοιμάζονται ήδη επιμέρους νόμοι και η δευτερογενής νομοθεσία από τα υπουργεία, ώστε σε λίγους μήνες να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Γνωρίζω πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε σχέση με τη χωροταξία και με τις χρήσεις γης. Και γι’Α αυτές, όμως, επεξεργαζόμαστε λύσεις άμεσα. Μετά το νέο επενδυτικό νόμο, μετά το νόμο για ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, που αυτές τις μέρες, όπως ξέρετε, συζητείται στη Βουλή, ο νόμος- πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων είναι άλλος ένας πολύτιμος κρίκος στη μεγάλη μάχη που δίνουμε για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά θα έλεγα και για την καταπολέμηση της μάστιγας που λέγεται γραφειοκρατία».

«Αποποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα, βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον, ενισχύουμε τη διαφάνεια, μειώνουμε το κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης. Και επιστροφή στην ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δε γίνεται με ευχές. Γίνεται με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Με έργα, λοιπόν, και όχι με ευχές. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας – το ξαναλέω- είναι βασική προϋπόθεση γι’Α αυτό που λέγεται ανάπτυξη, γι’Α αυτό που λέγεται απασχόληση, νέες θέσεις εργασίας. Και βάζουμε αυτά τα γερά τα θεμέλια, συνεχίζουμε την προσπάθεια γρήγορα και αποφασιστικά και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Σας ευχαριστώ πολύ», είπε μάλιστα, κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς.

Πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και για την αναστολή λειτουργίας της Χαλυβουργικής, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντ. Σαμαράς. Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, περιορίσθηκε να αναφέρει «θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά όχι σήμερα».

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, σχολίασε ότι ήδη το συμβούλιο βιομηχανίας ασχολείται με το θέμα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς την έγκριση της ΕΕ και της τρόικας, να προχωρά εντός της εβδομάδας στην υπογραφή του μέτρου της “διακοψιμότητας”, με σκοπό να ενισχυθεί η βιομηχανία και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Η «διακοψιμότητα» θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Πηγή: express.gr

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …