Κρούγκμαν: Η Ελλάδα κέρδισε ανάσα για τη μεγαλύτερη μάχη

Με νέο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup την Παρασκευή, ο γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, αναφέρει ότι η Ελλάδα κέρδισε «περιθώριο ανάσας» για τη «μεγαλύτερη μάχη» που έχει μπροστά της. Όπως επισημαίνει στην αρχή, «τώρα, που η σκόνη έχει καταλαγιάσει λίγο, μπορούμε να δούμε με ηρεμία τη συμφωνία -εάν πρόκειται πράγματι για συμφωνία που θα επιβιώσει στο αύριο- για την οποία μερικοί αμφιβάλλουν. Και γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι η Ελλάδα βγήκε σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον για τώρα».

Σύμφωνα με το άρθρο, «η κύρια δράση, πάντα, περιλαμβάνει το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας -πόσο περισσότερο θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδά της από ό, τι μπορεί να ξοδέψει σε άλλα πράγματα εκτός τόκων. Το ερώτημα τις τελευταίες ημέρες θα ήταν αν οι Έλληνες να αναγκαστούν να συμφωνήσουν να θέσουν ένα στόχο για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από την απειλή να ωθηθούν σε άμεση κρίση. Και δεν εξαναγκάστηκαν.

Ένας τρόπος για να δούμε αυτό είναι μέσω της προσεκτικής φρασεολογίας, όπως γίνεται εδώ. Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο. Αλλά, θα έλεγα ότι κατά μία σημαντική έννοια έχουμε περάσει πλέον αυτό το είδος της αλλαγής των λέξεων.

Αντίθετα, θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα συμβεί σε μεγάλο βαθμό από εδώ πέρα».

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει αποφύγει να αποκοπεί πιστωτικά και ακόμη χειρότερα μια κίνηση της ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα από τις τράπεζές της και το έπραξε μάλιστα πετυχαίνοντας να εξαιρεθεί πρακτικά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Το επόμενο βήμα θα είναι σε τέσσερις μήνες από τώρα, όταν η Ελλάδα κάνει σοβαρή προσπάθεια, για χαμηλότερα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πώς θα πάει. Αλλά, τίποτα απ’ όσα συνέβησαν δεν αποδυναμώνει την ελληνική θέση σε αυτό το μελλοντικό γύρο (διαπραγματεύσεων). Ας υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι ορισμένοι ασαφείς διατυπωμένοι όροι πρέπει να ερμηνευθούν υπό την έννοια πως η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα θα πει όχι και μετά τι; Μερικά χρόνια πριν, όταν όλοι οι VSPs της Ευρώπης πίστευαν απόλυτα στη λιτότητα, η Ελλάδα μπορεί να ερχόταν αντιμέτωπη με αντίποινα, λόγω θεμάτων φρασεολογίας. Όχι τώρα».

Καταλήγοντας, ο κ. Κρούγκμαν υπογραμμίζει ότι «έτσι, η Ελλάδα έχει κερδίσει χαλαρούς όρους για την τρέχουσα χρονιά και περιθώριο ανάσας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη μάχη που έχει μπροστά της. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα».

Τίποτα απολύτως δεν επιλύθηκε ξεκάθαρα στο Eurogroup

Αμέσως μετά το Eurogroup ο Πολ Κρούγκμαν εκτίμησε ότι με τη συμφωνία της Παρασκευής δεν επιλύθηκε τίποτα ουσιαστικό και για τίποτα δεν δόθηκε καθαρή λύση και ότι η Ελλάδα ηττήθηκε μόνο αν η ίδια το νιώθε. Ειδικότερα, ως Δελφικό διάβημα χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο βραβευμένος οικονομολόγος σε άρθρο του στους New York Times, τονίζοντας ότι ουσιαστικά τίποτα δεν επιλύθηκε. Ο Κρούγκμαν σχολιάζει χαρακτηριστικά: «ΟΚ, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία… τι;».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραχώρησε αρκετό έδαφος: τα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με τη το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 συμπεριλήφθηκαν πάλι, κάτι που ενδεχομένως η Γερμανία να ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει μία δέσμευση για παραμονή στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5%. Όμως, η Ελλάδα προφανώς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, κάτι που σημαίνει ότι θα ισχυριστεί ότι δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

Υποστηρίζει ότι πλέον βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και προσθέτει: «Μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι ήττα μόνο αν οι Έλληνες την αποδεχθούν ως τέτοια. Κάτι που σημαίνει ότι τίποτα απολύτως δεν έχει επιλυθεί ξεκάθαρα. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα. Ώρα για την Ελλάδα να οργανωθεί».

Κλείνοντας το άρθρο του ο Κρούγκμαν ο οποίος θέλοντας να δείξει πόσο ασαφής είναι η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης παραφράζει ένα παλιό ανέκδοτο που ο ίδιος θυμήθηκε: «Τι παίρνεις αν ενώσεις έναν «νονό» της Μαφίας με μια ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που σου κάνει μια προσφορά την οποία δεν θα μπορείς να καταλάβεις”

express.gr

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …