Πρόωρη σύνταξη για 25.000 μητέρες!

alt

Πρόωρη σύνταξη σε ηλικίες 50 ή 55 ετών κατοχυρώνουν οριστικά, όσες εργαζόμενες μητέρες έχουν ασφαλιστεί στο ΙΚΑ μέχρι το 1992 και συμπληρώνουν 5.500 «ένσημα» με ανήλικο παιδί.

Το δικαίωμα αυτό θεμελιώνουν αυτή τη στιγμή σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, 25.000 ασφαλισμένες.

Και το σημαντικότερο είναι πως θα μπορούν να το ασκήσουν φεύγοντας με μειωμένη στα 50 τους ή με πλήρη στα 55 τους, ακόμη αν σε αυτές τις ηλικίες το παιδί τους δεν θα είναι ανήλικο και ανεξάρτητα από το αν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχουν πάει (από το 2013) στα 65 έτη!

(ακολουθεί απόφαση Υπ. Εργασίας και Κοινωνικων Ασφαλίσεων)

Αν οι γυναίκες δεν κάνουν χρήση της διάταξης τότε το δικαίωμα πρόωρης στα 50-55 ετών το αποκτούν οι σύζυγοί τους. Αυτό προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, ξεκαθαρίζοντας οριστικά τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ένα από τα επίμαχα άρθρα του ασφαλιστικού νόμου (άρθρο 10 παρ. 17).

Αφορμή για τη διευκρινιστική εγκύκλιο, έδωσαν τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από το ΙΚΑ καθώς οι υπηρεσίες του θεωρούν ότι αν ισχύσουν όσα προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο, τότε το ασφαλιστικό σύστημα θα επιβαρυνθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια με έναν σημαντικό αριθμό πρόωρων συντάξεων.

Το θέμα για τις ενστάσεις του ΙΚΑ, αλλά και για την υπογραφή της νέας εγκυκλίου, είχε αποκαλύψει ο «ΑΤ» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στις 24/10.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των γυναικών που θα βγουν με «διατάξεις ανηλίκων» σε ηλικίες πολύ πιο κάτω από τα 65 και τα 60 τους, ίσως φτάσει στις 100.000.

Ηδη, μετρήθηκαν από την στατιστική υπηρεσία του Ιδρύματος ότι μέχρι το τέλος του 2010 ένας αριθμός 25.000 εργαζόμενων μητέρων συμπληρώνουν 5.500 ένσημα και έχουν ανήλικο παιδί. Η πλειονότητα των εργαζομένων αυτών είναι 48 και 45 ετών και με τη διάταξη του νόμου, θα μπορούν να φύγουν μόλις φτάσουν στα 50 τους (μειωμένη) ή στα 55 τους (πλήρη σύνταξη), ακόμη και αν τότε το παιδί τους δε θα είναι ανήλικο και ανεξάρτητα από το αν ο νόμος θα προβλέπει όριο ηλικίας για σύνταξη το 65ο έτος! Και αυτό γιατί με τον ασφαλιστικό νόμο 3863 η ηλικία αποδεσμεύεται από τα κριτήρια για τη σύνταξη με ανήλικο τέκνο και πλέον αρκούν δυο προϋποθέσεις:

* 5.500 ημέρες ασφάλισης (18 χρόνια και 3 μήνες), και

* ανήλικο παιδί, όταν συμπληρώνονται τα 5.500 «ένσημα».

Οσες δεν έχουν όμως τα 5.500 ένσημα, αλλά έχουν ανήλικο, μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης από το 2011. Δε θα βγουν όμως στα 50 τους αλλά στα 52 (μειωμένη) και στα 57 (πλήρη), οποτεδήποτε πιάσουν αυτές τις ηλικίες, ανεξάρτητα από το αν το παιδί τους θα εξακολουθεί να είναι ανήλικο και άσχετα από το αν ο νόμος θα θέτει το όριο ηλικίας στο 65ο έτος.

Αυτή η δυνατότητα έχει ημερομηνία λήξης το 2013. Τότε η ηλικία συνταξιοδότησης για όσες δεν έχουν συμπληρώσει πριν από το 2013 τα 5.500 ένσημα, θα είναι υποχρεωτικά στο 65ο έτος για πλήρη και στο 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη.

alt

Η ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Το υπουργείο ισχυροποιεί τη «θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος», αναφέροντας ότι «δεν σχετίζεται με το χρόνο έναρξης της καταβολής της σύνταξης». Αυτό σημαίνει ότι «από τη στιγμή που πιάνω 5.500 ένσημα, με ανήλικο, θεμελιώνω αποχώρηση όποτε γίνω 50-55 έστω και αν τότε θα ισχύει το 65ο έτος».

Στη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρονται τα εξής: «Με δεδομένο ότι το ισχύον μέχρι 31.12.2010 όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων είναι το 50ό για μειωμένη σύνταξης και το 55ο για πλήρη σύνταξη, όλες οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μητέρες οι οποίες σε κάποια χρονική στιγμή

-που μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 3863/2010 δεν μπορεί όμως να υπερβεί την 31.12.2010

– συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με τα ανωτέρω όρια ηλικίας και χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

Η μείωση της σύνταξης

–σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος της ηλικίας

– θα χωρεί για όσους μήνες υπολείπονται της συμπλήρωσης του ανωτέρω ορίου ηλικίας».

Πηγή: Αδέσμευτος

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Οικονομία / e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Οι παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου του …