Υποχρεωτική η διόρθωση του Ε9

Καμία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) δεν έχει χαθεί, αφού όλες οι δηλώσεις Ε9 από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί και είναι διαθέσιμες προς επεξεργασία.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, κατηγορηματικά σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εξ αφορμής ορισμένων δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών σχετικά με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και το «αλαλούμ» που επικρατεί στις εφορίες όπου καλούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν εκ νέου το έντυπο Ε9.

Ειδικότερα, τα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι προθέσεις τους «διαστρεβλώθηκαν», αφού τα ειδοποιητήρια που απεστάλησαν στους ιδιοκτήτες ήταν για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που είχαν εντοπιστεί στις δηλώσεις Ε9 και καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία αξιόπιστης και πλήρους εικόνας της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων και κατ’ επέκταση την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ.

Χαρακτηριστικά μάλιστα παραδείγματα λαθών αποτελούν:

* Περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης της αύξουσας αρίθμησης των ακινήτων μεταξύ των δηλώσεων των ετών 2005-2008, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο αυτόματος εντοπισμός του ακινήτου που τροποποιείται ή διαγράφεται.

* Περιπτώσεις φορολογουμένων που κάθε χρόνο συμπληρώνουν το Ε9 επαναλαμβάνοντας το σύνολο της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους.

Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές, προκειμένου να μην εμφανίζεται λανθασμένη εικόνα των ακινήτων των φορολογούμενων, απεστάλησαν ειδοποιητήρια ζητώντας την εξαρχής ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι οι υπόχρεοι θα υποβάλουν εκ νέου το Ε9, αλλά ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αποδέκτες των εν λόγω ειδοποιητηρίων θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη των δηλώσεων του Ε9 μέσω του Διαδικτύου.

——————————————————————————–

Δείτε ακόμα

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 10563 Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ e-mail: press@minfin.gr Πέμπτη, 23 Ιουνίου …

Μειώνονται κατά 0,5 π.μ. οι ασφαλιστικές εισφορές από σήμερα – Οι νέοι μισθοί «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασιας» δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κοινωνικών υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου

ειώνεται από σήμερα 1/6/2022 το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα …