Υποχρεωτική η διόρθωση του Ε9

Καμία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) δεν έχει χαθεί, αφού όλες οι δηλώσεις Ε9 από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί και είναι διαθέσιμες προς επεξεργασία.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, κατηγορηματικά σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εξ αφορμής ορισμένων δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών σχετικά με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και το «αλαλούμ» που επικρατεί στις εφορίες όπου καλούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν εκ νέου το έντυπο Ε9.

Ειδικότερα, τα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι προθέσεις τους «διαστρεβλώθηκαν», αφού τα ειδοποιητήρια που απεστάλησαν στους ιδιοκτήτες ήταν για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που είχαν εντοπιστεί στις δηλώσεις Ε9 και καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία αξιόπιστης και πλήρους εικόνας της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων και κατ’ επέκταση την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ.

Χαρακτηριστικά μάλιστα παραδείγματα λαθών αποτελούν:

* Περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης της αύξουσας αρίθμησης των ακινήτων μεταξύ των δηλώσεων των ετών 2005-2008, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο αυτόματος εντοπισμός του ακινήτου που τροποποιείται ή διαγράφεται.

* Περιπτώσεις φορολογουμένων που κάθε χρόνο συμπληρώνουν το Ε9 επαναλαμβάνοντας το σύνολο της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους.

Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές, προκειμένου να μην εμφανίζεται λανθασμένη εικόνα των ακινήτων των φορολογούμενων, απεστάλησαν ειδοποιητήρια ζητώντας την εξαρχής ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι οι υπόχρεοι θα υποβάλουν εκ νέου το Ε9, αλλά ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αποδέκτες των εν λόγω ειδοποιητηρίων θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη των δηλώσεων του Ε9 μέσω του Διαδικτύου.

——————————————————————————–

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Εργατικές διαφορές: Οδηγός επίλυσης από την Επιθεώρηση Εργασίας Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023 12:56 Ώστε να καταστούν σαφή τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία

Oδηγό επίλυσης εργατικών διαφορών δημοσίευσε η Επιθεώρηση Εργασίας, αποσκοπώντας στην ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων. Ο …