«Εισπρακτικό σαφάρι» από ΙΚΑ για οφειλές 2 δισ.

AYΣTHPH εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και μπλοκάρισμα επιταγών, με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ, που ξεπερνούν τα 2 δισ., προανήγγειλε χθες ο διοικητής του ιδρύματος Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ, o κ. Αμπατζόγλου κάλεσε όλους τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τονίζοντας ότι «από την 1η Ιουλίου και μετά θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε με αυστηρότητα την ασφαλιστική νομοθεσία που είναι σκληρή νομοθεσία. Προβλέπεται διαδικασία κατασχέσεων, πλειστηριασμών, μπλοκάρισμα επιταγών».

Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% και υπαγωγή στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των απαιτητών εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50%.

Oπως σημείωσε ο διοικητής του Ιδρύματος, «αυτή τη στιγμή τα οφειλόμενα στο ΙΚΑ από επιχειρήσεις, πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δήμους και ιδιώτες ξεπερνούν τα 2 δισ., ενώ ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι το κράτος, οι δήμοι, η Ολυμπιακή κ.ά. Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση με το κράτος για να καταβληθούν τα χρήματα που οφείλει.

Σε αυτό το πλαίσιο και η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά διευκρίνισε χθες ότι «οι νόμοι εφαρμόζονται. Δώσαμε τη δυνατότητα και τελειώνει η προθεσμία για τη ρύθμιση. Από εκεί και πέρα όλα θα ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία».

Στόχος του ΙΚΑ είναι να μπει τέλος στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή που έχει αυξηθεί στο 34,5% (από 20,5% το 2008) και στερεί από το ταμείο 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν 6.000 κενά σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, «παραδέχομαι ότι στον κλάδο Υγείας υπάρχουν πολλά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το θέμα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και διοικητικό, είναι θέμα του ΑΣΕΠ γιατί είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες πρόσληψης. «Οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται τώρα στο ΙΚΑ είναι από προκήρυξη που έγινε στις αρχές του 2006», πρόσθεσε.

 

 

Δείτε ακόμα

107675/27.12.2021 Κατώτατος μισθός υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών από 1.1.2022

107675/27.12.2021 Καθορισμός κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της …

ΕΔΟΕΑΠ: Πλήρης κάλυψη των εισφορών των ανέργων για έξι μήνες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΟΕΑΠ Την με εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυση των ανέργων που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία …