Aνακαλείται η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους

Aνακαλείται η επίμαχη εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους εν όψει νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικων Γ. Ντόλιου στη Βουλή.

Όπως είπε ο υφυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, η συγκεκριμένη εγκύκλιος ανακαλείται εξ ολοκλήρου ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί ή θα απαγορεύει την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών.

Την εντολή για την απόσυρση έδωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε από τον κ. Ντόλιο να μεταβεί στην αίθουσα της Βουλής και να προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

Εν μέσω έντονης φημολογίας περί παραίτησης του υφυπουργού Εσωτερικών ο κ. Ντόλιος προχώρησε αργότερα το μεσημέρι σε δημόσια δήλωση συγγνώμης για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρωτοβουλία του υφυπουργού ελήφθη ερήμην του προϊσταμένου του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος φέρεται ιδιαιτέρως ενοχλημένος για την ενέργεια του κ. Ντόλιου και την ενόχλησή του αυτή μετέφερε τηλεφωνικώς στον πρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς είναι κλινήρης.

Νωρίτερα και με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκύκλιος, ο κ. Ντόλιος διευκρίνισε ότι κανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας, υποστήριξε ο υφυπουργός.

Η σύγχυση προκλήθηκε καθώς η εγκύκλιος προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος διευκρίνιζε ότι «παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερομένων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι αφορά χώρους που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους και ζητεί από τις οικονομικές υπηρεσίες να αναζητήσουν τα στοιχεία μέσω των πολεοδομικών υπηρεσιών από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες τους, γιατί δεν ισχύει γιαυτούς η απαλλαγή από την αναδρομική επιβολή άλλων επιβαρύνσεων που προβλέπει ο νόμος.

Επίσης με βάση την εγκύκλιο η αναδρομική επιβολή τελών θα γίνει με το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη χρήση από την οικοδομική άδεια και όχι βάσει της νέας χρήσης όπως αυτή δηλώθηκε με αφορμή το νόμο περί τακτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ που ζήτησε διευκρίνισή της που θα καθιστά σαφές ότι ισχύει ο νόμος που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων σύμφωνα με τον οποίο δεν θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις και μάλιστα αναδρομικά και φυσικά αυτό ισχύει και για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Την απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία , και μετά την ανακοίνωση της ανάκλησής της ο εκπρόσωπός του κόμματος Γ. Μιχελάκης σχολίασε με νόημα: «Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο – δόλωμα για τους ημιυπαίθριους. Αναγκάστηκαν να το κάνουν. Προφανώς κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν. Περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία».

Νωρίτερα ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους πολίτες κάνοντας λόγο για εγκύκλιο – δόλωμα με στόχο να αρπάξει το κράτος επιπλέον χρήματα από τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για κυβερνητικό αλαλούμ και για υπουργούς που τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ όπως είπε, η ίδια κατάσταση επικρατεί και με το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αρμόδιοι τομεάρχες Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Ζώης μίλησαν για «εμπαιγμό και κοροϊδία των πολιτών από την κυβέρνηση» την οποία κατηγόρησαν ότι συμπεριφέρεται σαν «πολιτικός απατεώνας».

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει είναι πλέον γνωστό. Ότι οι υπουργοί αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους είναι επίσης γνωστό. Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο είναι να εμπαίζονται και να εκβιάζονται με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες και μάλιστα οι νομοταγείς που πίστεψαν στις εξαγγελίες και έσπευσαν να τακτοποιήσουν τον ημιυπαίθριό τους», υπογράμμισαν οι τομεάρχες της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευτεί ρητά ότι «δεν θα επιβληθούν άλλα χαράτσια» για τους ημιυπαίθριους και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες.

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση είχε ασκήσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Αστέριος Ροντούλης, τονίζοντας ότι είχε υπάρξει κατηγορηματική κυβερνητική δέσμευση περί του αντιθέτου από τα προβλεπόμενα σε αυτή σε σχετικό νόμο που είχε ψηφίσει προσφάτως η κυβέρνηση.

Για ένα ακόμα δείγμα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΣΥΝ, ενώ περισσότερη υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες που έδειξαν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά

Οι αντιφάσεις των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για το τι πραγματικά ισχύει για τις επιβαρύνσεις των ημιυπαίθριων, αλλά και η θεατρική απόσυρση της αμφιλεγόμενης εγκυκλίου, το μόνο που πετυχαίνει είναι να μεγαλώνει τη σύγχυση που προκαλεί η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ. Οικονόμου.

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Ντόλιου είχε ζητήσει και η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «ούτως ή άλλως, ουδεμία δημοτική αρχή της χώρας που σέβεται στοιχειωδώς τους δημότες της, πρόκειται να εφαρμόσει με αναδρομική ισχύ».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «η εγκύκλιος του υπουργείου προσκολλάται το γράμμα των προϊσχυσασών διατάξεων περί δημοτικών τελών, παραβιάζοντας σαφέστατα την αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος αλλά και στην πολιτική του ηγεσία, η οποία διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους πολίτες ότι όσοι δηλώσουν αλλαγή χρήσης χώρων δεν θα έχουν γενικά καμιά άλλη παράπλευρη συνέπεια».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …