Ψηφίστηκε χθες εν μέσω εντάσεων το ν/σ για τα κλειστά επαγγέλματα

 

 

 

 

ME πολλές ενστάσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -κυρίως για το μικρό χρονικό διάστημα που προβλέπεται για την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων- ψηφίστηκε τελικά χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Αποκορύφωμα των αντιδράσεων ήταν η παρ’Α ολίγον ανταρσία που εκδηλώθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη διάταξη με την οποία επιτρεπόταν η ίδρυση δικηγορικών εταιριών από δύο ή περισσότερους δικηγόρους του ίδιου ή διαφορετικού δικηγορικού συλλόγου. Μετά την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα και την απειλή κατάθεσης ονομαστικής ψηφοφορίας από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης τροποποίησε τη σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η ίδρυση δικηγορικών εταιριών μόνο από δικηγόρους του ίδιου δικηγορικού συλλόγου, ενώ από την εν λόγω απαγόρευση εξαιρούνται οι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά, που μπορούν να ιδρύουν εταιρίες μέσα στα όρια των συλλόγων τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Π.Δ. θα προβλεφθεί τελικά το ακριβές ποσοστό για την αύξηση του αριθμού των θέσεων των συμβολαιογράφων, στο σύνολο της χώρας, το οποίο σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε χθες κυμαίνεται από 10% έως 20%.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης δήλωσε πως δεν ψηφίζει τη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία προβλέπεται η επιβολή εισφοράς 2% σε μη μέλη του ΤΕΕ (μηχανικούς ΤΕΙ) τα οποία αρνείται να εγγράψει στα μητρώα του, επειδή τη θεωρεί αντισυνταγματική. Ο κ. Σαχινίδης παρέπεμψε το θέμα για επίλυση στο Yπουργείο Υποδομών.

Τέλος, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Καρτάλης κ.ά.) ζήτησαν από την κυβέρνηση να φέρνει προς συζήτηση και επεξεργασία στη Βουλή τα Π.Δ. για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ έντονος ήταν ο προβληματισμός για τον κίνδυνο απορρύθμισης της αγοράς από την περίοδο των τεσσάρων μηνών που μεσολαβεί μέχρι την έκδοσή τους.

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …