Ασφυκτικό «πόθεν έσχες» με βάση όλες τις δαπάνες

ΠPOTEPAIOTHTA αποτελεί για την κυβέρνηση η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προκειμένου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να καταστεί αφενός μεν δίκαιο αφετέρου δε βιώσιμο αλλά και να καλύπτει τις μακροχρόνιες ανάγκες. Σημειώνεται ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο Yπουργών Οικονομίας – Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία σταθερά τα τελευταία έτη πιέζει για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πάντως ότι η δέσμευση της κυβέρνησης, μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, είναι να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Ζήτημα παραμένει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο, με τα όρια ηλικίας των ανδρών, ενώ για τη μη εφαρμογή αυτής της εξίσωσης υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Oπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιδίωξη είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τη συγκεκριμένη περίπτωση να γίνει σταδιακά. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί σύντομα με την ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή.

Σε συνέντευξή του, μετά τη σύνοδο του ECOFIN στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Oικονομικών αναφέρθηκε και στην υπό διαμόρφωση φορολογική πολιτική, για τα εισοδήματα του 2010, που θα λάβουν τη μορφή φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο άνοιξε χθες τα χαρτιά του για τη φορολογική πολιτική που προτίθεται να υιοθετήσει και, σύμφωνα με την οποία, η φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2010 και εφεξής θα διαμορφωθεί σε απογραφικό δελτίο δαπανών, περιλαμβανομένων και των καταναλωτικών.

Δείτε ακόμα

Υπουργείο Εργασίας Κηρύσσονται υποχρεωτικές οι ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου

4 Μαΐου 2023 Δελτίο Τύπου Κηρύσσονται υποχρεωτικές οι ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου Από …

Εκτός νέας ρύθμισης 36-72 δόσεων ρυθμισμένες του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ του 2022

Εκτός της νέας ρύθμισης των 36 – 72 μηνιαίων δόσεων τίθενται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος φυσικών και …