Ασφυκτικό «πόθεν έσχες» με βάση όλες τις δαπάνες

ΠPOTEPAIOTHTA αποτελεί για την κυβέρνηση η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προκειμένου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να καταστεί αφενός μεν δίκαιο αφετέρου δε βιώσιμο αλλά και να καλύπτει τις μακροχρόνιες ανάγκες. Σημειώνεται ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο Yπουργών Οικονομίας – Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία σταθερά τα τελευταία έτη πιέζει για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πάντως ότι η δέσμευση της κυβέρνησης, μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, είναι να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Ζήτημα παραμένει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο, με τα όρια ηλικίας των ανδρών, ενώ για τη μη εφαρμογή αυτής της εξίσωσης υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Oπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιδίωξη είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τη συγκεκριμένη περίπτωση να γίνει σταδιακά. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί σύντομα με την ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή.

Σε συνέντευξή του, μετά τη σύνοδο του ECOFIN στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Oικονομικών αναφέρθηκε και στην υπό διαμόρφωση φορολογική πολιτική, για τα εισοδήματα του 2010, που θα λάβουν τη μορφή φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο άνοιξε χθες τα χαρτιά του για τη φορολογική πολιτική που προτίθεται να υιοθετήσει και, σύμφωνα με την οποία, η φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2010 και εφεξής θα διαμορφωθεί σε απογραφικό δελτίο δαπανών, περιλαμβανομένων και των καταναλωτικών.

Δείτε ακόμα

H νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/6/2021 ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2021 Σ’ ένα ασφυκτικό …

Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ στους νέους που εμβολιάζονται

Καθιερώνεται το freedom pass, και πρόκειται για προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ που θα δίνεται στους …