ΥΠΟΙΚ: Ειδική μέριμνα για τους «μικροεπενδυτές»

«Ακραία παρερμηνεία» των χθεσινών του δηλώσεων χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος τη διαπίστωση, σε διάφορα δημοσιεύματα, ότι «κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες χιλιάδες μικροεπενδυτές».

«Αντιθέτως, αυτό που είπα είναι πως θα ληφθεί μέριμνα ώστε όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλισθούν θα διασφαλισθούν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Αυτό αφορά ακριβώς αυτόν που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «μικροεπενδυτής», που δεν είναι όμως επενδυτής αλλά αποταμιευτής, διευκρίνισε.

Το νομοσχέδιο για το PSI, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, αφότου έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Με συμμετοχή 2/3 ενεργοποιούνται οι «ρήτρες συλλογικής δράσης»

Όσον αφορά στις «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CACs), οι οποίες επιβάλλουν ζημίες στους ομολογιούχους που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο Reuters ότι θα ενεργοποιηθούν εάν το ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία υπερβεί τα δύο τρίτα.

«Θα είναι στο 66%», είπε υπουργός που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το PSI αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος διάσωσης της χώρας, υπό τους όρους του οποίου η Αθήνα θα λάβει δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.

Από την επιτυχία του PSI, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εξαρτάται και η ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πιθανή τη διεξαγωγή τους στις 29 Απριλίου, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του κόμματος.

Σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών αναμένει ο Γ. Ακερμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν εκτίμησε σήμερα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο PSI θα είναι σημαντική, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI θα σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Ακερμαν είπε: «Για αυτό εργαστήκαμε».

Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεχίζει να είναι σε εθελοντική βάση για τους ιδιώτες.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …