«Παράθυρο» για μείωση ΦΠΑ και φόρων

 

 

Το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μείωση συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, χαμηλότερο συντελεστή για επιχειρήσεις και επανεξέταση των μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία.

Βέβαια, αυτό που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα είναι ότι όποια μείωση φόρου αποφασιστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλο μέτρο που θα οδηγεί απαραίτητα σε ισοδύναμο αποτέλεσμα. Μέσα στο κλίμα αυτό πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη σύσκεψη για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αφήνει περιθώριο για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δεδομένου, ωστόσο, ότι όλα τα κόμματα επιθυμούν να διατηρήσουν κάποια περιθώρια αλλαγών για μετά τις εκλογές, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι να υπάρξει εντός του Μαρτίου ένα βασικό περίγραμμα αρχών για το οποίο θα δεσμεύονται και τα τρία κόμματα, αφήνοντας το περιθώριο κάποιων αλλαγών στην κυβέρνηση που θα προκύψει. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των κομμάτων, Ι. Βρούτση από τη Ν.Δ. και Αλ. Χρυσανθακόπουλο από το ΛΑΟΣ, συμφωνήθηκε η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος, ενώ αποφασίστηκε να ακολουθηθεί εντατικός ρυθμός εργασίας.

Οι προτάσεις της ΝΔ
Χθες, ο κ. Βρούτσης κατέθεσε τις προτάσεις της Ν.Δ. για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει τα χαρτιά του και ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια των κομμάτων να επεξεργασθούν όλες τις προτάσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, που ορίστηκε νέα σύσκεψη. Η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η καθιέρωση ενός φόρου στα ακίνητα, το καθολικό «πόθεν έσχες» και μέτρα για τη βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης των δημοσίων εσόδων και πάταξης της φοροδιαφυγής αποτελούν τα πρώτα κοινά σημεία επαφής πάνω στα οποία θα στηριχθεί η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και η προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης. Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται:

1. ΦΠΑ. Συζητείται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%. Επίσης, προτείνει κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%, υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 19%. Η όποια απώλεια των εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να καλυφθεί από την εφαρμογή νέων αντικειμενικών κριτηρίων σε 900.000 επαγγελματίες και την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και από την επανεκκίνηση της οικονομίας.

2. Ενας φόρος στα ακίνητα.

Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, η Ν.Δ. προτείνει «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών για πέντε έτη, διατήρηση της αναστολής του «πόθεν έσχες» -για οποιαδήποτε κατοικία – για τρία χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

3. Φορολογία επιχειρήσεων.

Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% (flat tax) σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων, καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.

4.  Κατάργηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

5. Ηλεκτρονικό καθολικό «πόθεν έσχες».

Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν (φορολογικές δηλώσεις 2013) κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.

6. Αλλαγή στον τρόπο απόδοσης και είσπραξης του ΦΠΑ με την καθιέρωση ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιτηδευματία και on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.

Κ. Σκανδαλίδης: Η αγροτική γη δεν θα φορολογηθεί
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν Ειδικό Τέλος

Διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση ούτε εξετάζει ούτε και πρόκειται να φορολογήσει την αγροτική γη έδωσε χθες από τη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας Κ. Σκανδαλίδης, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πρόωρες αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας σχετικής φημολογίας. Ταυτόχρονα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες οικημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δεν θα πληρώνουν τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εφόσον προσκομίζουν σχετικό αποδεικτικό -όχι όμως την άδεια λειτουργίας- που να πιστοποιεί τον ισχυρισμό τους.

Πηγή: Imerisia.gr

Δείτε ακόμα

Τράπεζα Πειραιώς: Η επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία θα εκτοξεύσει τις τιμές βασικών προϊόντων

Πρέπει να είστε μέλος για να δείτε το άρθρο! Παρακαλώ Συνδεθείτε .

Έκτακτο επίδομα: Πριν από το Πάσχα η καταβολή του – Ποιοι οι δικαιούχοι

Με την ακρίβεια να «γονατίζει» τα νοικοκυριά όλο και περισσότερο και τον πληθωρισμό να φτάνει …