Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις λεπτομέρειες του PSI

 

 

 

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ανοδική αντίδραση που παρατηρήθηκε στο Χ.Α. ερμηνεύεται από πολλούς ως η αντίδραση της ελληνικής αγοράς στην αρχή της λύσης του ελληνικού προβλήματος.
Το ανοδικό κρεσέντο είναι μια ευχάριστη έκπληξη που ακολούθησε την απαξίωση της ελληνικής αγοράς κατά τους τελευταίους μήνες και ειδικά κατά την περίοδο των εορτών.

Με την προσδοκώμενη επιτυχή έκβαση του PSI γίνεται πιο στέρεη η παραμονή της χώρας στο ευρώ και αυτό είναι φυσιολογικό να προεξοφληθεί στις τιμές των ελληνικών μετοχών που ως τώρα εμπεριείχαν την πιθανότητα της αναταραχής που θα δημιουργούσε το αρνητικό σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα απόκλιση στις διαπραγματεύσεις, πρωτίστως όσον αφορά το επιτόκιο, είναι ανασταλτικός παράγοντας για να συνεχιστεί η άνοδος με την ίδια ένταση.

Από τις ως τώρα διαπραγματεύσεις έχει φανεί ότι στόχος της Γερμανίας και του ΔΝΤ είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατό μικρότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα (ακόμα και κάτω του 3%) για να καλυφθεί έμμεσα ένα μέρος από τις αποκλίσεις του περυσινού ελλείμματος από τον αρχικό στόχο και ενδεχόμενη απόκλιση και του φετινού. Με τη σειρά του το IIF δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχτεί ένα επιτόκιο πολύ κάτω του 4% και έτσι πιθανότατα η χρυσή τομή θα βρεθεί σε ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο κοντά στο 3,5% όπου περίπου θα είναι και το επιτόκιο των νέων δανείων της τρόικας. Μετά τη συμφωνία το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο ποια θα είναι η εθελοντική συμμετοχή με όλα τα ενδεχόμενα για τη θεσμοθέτηση ή και ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής συμμετοχής και για την ενεργοποίηση των CDS να είναι ανοιχτά, λόγω και του ρόλου που θα διαδραματίσουν τα hedge funds που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του 25% των ΟΕΔ που παραμένουν σε άγνωστα χέρια.

“Μπαλαντέρ” για την ελληνική κυβέρνηση ίσως αποτελέσουν τα ομόλογα της ΕΚΤ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οι αμφιβολίες αυτές είναι σίγουρο ότι λειτουργούν υπέρ της μεταβλητότητας στην ελληνική αγορά.
Στην ανοδική κίνηση πρωτοστατούν οι τράπεζες παρά το ότι οι κεφαλαιακές τους απώλειες θα είναι αρκετά μεγαλύτερες από αυτό που εκτιμήθηκε στις 27 Οκτωβρίου και μπορεί να φτάσουν έως και το 70%. Ισως βέβαια η αντίδρασή τους εξηγείται από το ότι η πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη θα προξενούσε ανεπανόρθωτο πλήγμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Από τεχνικής άποψης τα σημερινά επίπεδα του Γενικού Δείκτη είναι κρίσιμα για το αν η βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση μπορεί να μετατραπεί σε μεσοπρόθεσμη. Αν ο Γ.Δ. απομακρυνθεί ξανά από τα τρέχοντα επίπεδα (κοντά στον ΚΜΟ των 90 ημερών) με διατήρηση των αυξημένων όγκων υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για άνοδο άμεσα μέχρι και την αντίσταση των 780 μονάδων, αφού ενδιάμεσα δεν φαίνεται να υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις. Τα πάντα βέβαια φαίνεται ότι θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις για το PSI, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επιστροφή στις 630 μονάδες, στο απευκταίο σενάριο της ολικής αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …