Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων

H νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει το οικονομικό επιτελείο που θα φέρει εις πέρας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις κυρίως στον τομέα της φορολογίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα εξεύρεσης των πόρων που είναι απαραίτητοι για να υλοποιηθούν τα υπεσχημένα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχερήσεις.

Από τις κυριότερες προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ ήταν η ελάφρυνση των μικρών εισοδημάτων με αναδιανομή του φορολογικού βάρους. Η νέα κυβέρνηση τις πρώτες 100 ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, προφανώς για τα εισοδήματα του 2010.

Για εισοδήματα κάτω από το όριο των 30.000 ευρώ θα διαμορφωθεί ένα ακόμη κλιμάκιο και ένας ακόμη συντελεστής φόρου, χαμηλότερος από το 25% (ο οποίος θα είναι 15%). Τα νέα φορολογικά κλιμάκια που θα προκύψουν, συμπεριλαμβανομένου του αφορολογήτου, θα διευρύνονται κάθε χρόνο ελάχιστα, κατά το ετήσιο ποσοστό αύξησης του τιμαρίθμου. Για παράδειγμα, το 2010, εάν ο τιμάριθμος διαμορφωθεί στο 2%, όλα τα φορολογικά κλιμάκια θα αυξηθούν σε εύρος κατά 2%. Στην περίπτωση αυτή, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα αυξηθεί κατά 240 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 12.240 ευρώ.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγλεθεί από το ΠΑΣΟΚ, θα ορίζει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με εξαίρεση τα επιδόματα που αποδίδονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και το εφάπαξ και τις αποζημιώσεις που θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα εισοδήματα θα φορολογούνται με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην ακίνητη περιουσία οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το νέο έτος.

Το ενιαίο Τέλος Ακινήτων θα καταργηθεί και τη θέση του θα πάρει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα απευθύνεται στους έχοντες μεγάλη περιουσια. Εκτός από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας επανέρχεται και ο φόρος κληρονομιών και γονικών παροχών. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι το αφορολόγητο όριο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, με στόχο την προστασία της μικρής ιδιοκτησίας που κληρονομείται.

Δείτε ακόμα

Επικουρικές συντάξεις: Αποκαλυπτήρια για το νέο Ασφαλιστικό – Ο 10λογος των «καυτών» ρυθμίσεων

Δεύτερος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα έρχεται για το …

ΟΑΕΔ: Από σήμερα η υποβολή προγραμμάτων e-learning κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος ιδιωτικές επιχειρήσεις και …