Κύπρος: Σε αναζήτηση plan B

alt

Συνεχείς είναι οι διεργασίες στην Κύπρο για την κατάρτιση ενός σχεδίου Β’ μετά από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις από την κυπριακή Βουλή.

Μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε πως μια ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα έχει μεταβεί στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να συζητηθεί ένα σχέδιο Β’ αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τη μείωση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αντλούνταν από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου οι επικεφαλής της τρόικας για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Μ. Σαρρής: Καμία απόφαση ακόμα για το ρωσικό δάνειο

Την ίδια ώρα, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα όπου έχει επαφές σχετικά με την παράταση του δανείου που έχει χορηγήσει στην Κύπρο από τη Ρωσία, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί.

Ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. «Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, τονίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάταση», ανέφερε μετά  από τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε να τύχουμε κάποιας στήριξης», ανέφερε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση «δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο». «Είμαστε ευτυχείς που έγινε μια καλή αρχή», είπε ο κ. Σαρρής.

Η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.

Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται για επαφές κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Χρυσόστομος: Στη διάθεση του τόπου η περιουσία της Εκκλησίας

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, νωρίς το πρωί ο κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε ότι η περιουσία της εκκλησίας είναι στη διάθεση του τόπου «για να στηριχθεί ο λαός μας, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό μας σύστημα. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Ο κ. Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία προβλέπει την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Όπως εξήγησε, μπορεί να υποθηκευθεί όλη η περιουσία της Εκκλησίας, η οποία, όπως τόνισε, είναι τεραστίων διαστάσεων, και το αντίτιμο να επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα. Πρόσθεσε ότι όλες οι Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια και οι ενορίες θα πάρουν ομόλογα.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτίμησε ότι η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και συνεχάρη παράλλα τους βουλευτές για την ορθή, όπως είπε, απόφαση που έλαβαν χθες, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να μάθει επιτέλους να σέβεται και τους μικρούς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …