Ελπίδες για διάσωση του 13ου και 14ου μισθού. Κλείνει η συμφωνία

Ξεκινάει «πόλεμος» τριών ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Δευτέρα στην έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup με τη μορφή «προμνημονίου» και να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Με την επιστροφή σήμερα στην Αθήνα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δρομολογούνται οι εξελίξεις προκειμένου να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα δύο ζητήματα αιχμής, τις περικοπές του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τα πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για το 2012, τα οποία απασχολούν την κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς έως το τέλος της εβδομάδας.

Το βάρος πέφτει στη «μάχη» που δίνεται με την τρόικα για τον 13ο και τον 14ο μισθό και μέχρι στιγμής συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι υπάρχουν ελπίδες για διάσωση των «δώρων» στο σύνολό τους ή στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δεν θέλησε να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές» και γνωστοποίησε πως ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και επειδή πρόκειται για ζήτημα ιδιαίτερο σημαντικό από τη φύση του θα αντιμετωπιστεί από τον κ. Παπαδήμο και τους αρχηγούς των τριών κομμάτων.

Επίσης, μέσα στο επόμενο τριήμερο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τις πρόσθετες παρεμβάσεις του 2012, οι οποίες σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζονται λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ ή περίπου στα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλύψει τις αστοχίες στην εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, αλλά και προβλεπόμενες αποκλίσεις εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η επιπλέον προσαρμογή θα προέλθει από περικοπές στους τομείς της Υγείας και της Αμυνας, αλλά και από καταργήσεις δημόσιων φορέων.

Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση ύστερα από πιέσεις της τρόικας θα προχωρήσει άμεσα σε κλείσιμο τουλάχιστον 100 δημόσιων οργανισμών και συνεπακόλουθα σε απολύσεις 8.000 με 10.000 υπαλλήλων.

Ο υπουργός επανέλαβε και χθες την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων.

«Δουλειά μας είναι να ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Χωρίς νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση, άρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το PSI», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η όλη διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παρουσιαστούν τα μέτρα του «προμνημονίου» για να ξεμπλοκάρει η υλοποίηση του PSI, για το οποίο υπάρχει επί της αρχής συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές.

Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως το 2014.

Τα δύο κείμενα καθώς και η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να το κάνουν με «απόλυτη ειλικρίνεια» αφού, όπως είπε, στο ανακοινωθέν της πρόσφατης Συνόδου αναφέρεται ότι οι τρεις πρέπει «με αμετάκλητο τρόπο να δεσμευθούν για το νέο πρόγραμμα». Δεν μπορεί, είπε, κάποιος να λέει ψηφίζω τα μέτρα, αλλά δεν υπογράφω και δεν λέει την αλήθεια όποιος λέει ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα.

Τέλος, ανακοίνωσε πως η κύρωση της συμφωνίας για τη λεγόμενη δημοσιονομική σταθερότητα θα περάσει από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5, προκειμένου να έχει αυξημένη τυπική ισχύ.

πηγή: imerisia.gr

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …