«Εισπρακτικό σαφάρι» από ΙΚΑ για οφειλές 2 δισ.

AYΣTHPH εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και μπλοκάρισμα επιταγών, με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ, που ξεπερνούν τα 2 δισ., προανήγγειλε χθες ο διοικητής του ιδρύματος Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ, o κ. Αμπατζόγλου κάλεσε όλους τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τονίζοντας ότι «από την 1η Ιουλίου και μετά θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε με αυστηρότητα την ασφαλιστική νομοθεσία που είναι σκληρή νομοθεσία. Προβλέπεται διαδικασία κατασχέσεων, πλειστηριασμών, μπλοκάρισμα επιταγών».

Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% και υπαγωγή στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των απαιτητών εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50%.

Oπως σημείωσε ο διοικητής του Ιδρύματος, «αυτή τη στιγμή τα οφειλόμενα στο ΙΚΑ από επιχειρήσεις, πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δήμους και ιδιώτες ξεπερνούν τα 2 δισ., ενώ ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι το κράτος, οι δήμοι, η Ολυμπιακή κ.ά. Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση με το κράτος για να καταβληθούν τα χρήματα που οφείλει.

Σε αυτό το πλαίσιο και η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά διευκρίνισε χθες ότι «οι νόμοι εφαρμόζονται. Δώσαμε τη δυνατότητα και τελειώνει η προθεσμία για τη ρύθμιση. Από εκεί και πέρα όλα θα ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία».

Στόχος του ΙΚΑ είναι να μπει τέλος στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή που έχει αυξηθεί στο 34,5% (από 20,5% το 2008) και στερεί από το ταμείο 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν 6.000 κενά σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, «παραδέχομαι ότι στον κλάδο Υγείας υπάρχουν πολλά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το θέμα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και διοικητικό, είναι θέμα του ΑΣΕΠ γιατί είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες πρόσληψης. «Οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται τώρα στο ΙΚΑ είναι από προκήρυξη που έγινε στις αρχές του 2006», πρόσθεσε.

 

 

Δείτε ακόμα

ΠΟΦΕΕ: Άμεση ανάγκη μετάθεσης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) …

Πολυνομοσχέδιο υπ. Οικονομικών: Ακατάσχετο 1.600 ευρώ, παράταση στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και μπόνους 150 ευρώ ανά παιδί – Όλες οι αλλαγές για τα εισοδήματα Τρίτη, 16 Ιουνίου 2026

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ με νέες ρυθμίσεις για εισοδήματα, ιδιωτικό χρέος, στέγαση, δημόσιους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *