Ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους

ΣE ενάμιση μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα νέα μέτρα που θα αφορούν τους ημιυπαίθριους χώρους, ενώ μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης όσων διαθέτουν ακίνητα με παράνομα κλειστούς χώρους.

Βασικό γνώμονα της νέας ρύθμισης αποτελεί το ισοζύγιο πρασίνου και όπως γνωστοποίησε χθες η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, η γενική φιλοσοφία της πρότασης που εξετάζεται είναι η αναζήτηση τρόπων με τους οποίους οι ημιυπαίθριοι χώροι θα μπορούν να αποδοθούν και πάλι στην πόλη ως δημόσιος χώρος και όχι ως πρόσθετος συντελεστής δόμησης. 

Η υπουργός απόκλεισε το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η λύση της μεταφοράς συντελεστή αλλά και μιας οικονομικής κάλυψης, τονίζοντας ότι υπάρχει δέσμευση υιοθέτησης της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός υπογράμμισε ότι δρομολογείται και η σύσταση του Πράσινου Ταμείου, οι πόροι του οποίου θα προέρχονται από τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους και θα προορίζονται μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση της υπό σύσταση υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων, την απαλλοτρίωση εκτάσεων με στόχο τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …