Τι αλλάζει σε ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας

Το σχέδιο για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ δρομολογεί η κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, άφησε ανοιχτό παράθυρο για μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ

και την καθιέρωση δύο συντελεστών 20% και 10% από το 2012, όπως έχει γράψει ήδη η «Η».

Ταυτόχρονα, επιμένει στο να μην ισχύσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τις υπηρεσίες εστίασης (σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.λπ.) από την 1η Σεπτεμβρίου όπως προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. «Δεν είναι καθόλου παραγωγική κίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να «βρεθούν μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος» για να μην εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Ήδη, ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών μελετά το καθεστώς του ΦΠΑ και τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν και μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι επιθυμεί να υπάρξουν δύο συντελεστές ΦΠΑ 20% και 10%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%. Στην περίπτωση εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ τότε θα υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.α.

Το βασικό σενάριο για το ΦΠΑ που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

Τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 20%, που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.α. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εστίασης, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα νερά.

Τη μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σήμερα στο 10%, με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Την κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται σε φάρμακα, διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα. Σε μια τέτοια περίπτωση τα αγαθά και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή θα μετακομίσουν στο χαμηλό ΦΠΑ 10%.

Τέλη κυκλοφορίας
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια παλαιότητας σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα ισχύσουν για τα τέλη του 2013. «Δεν μπορεί να επιβαρύνονται το ίδιο δύο κάτοχοι αυτοκινήτων, π.χ. 1.800 κυβικών, που το ένα ταξινομήθηκε φέτος και το άλλο πριν από δέκα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. Το άλλο κριτήριο που θα διαμορφώνει το ύψος του τέλους θα είναι η οικογενειακή κατάσταση του κατόχου του. Κάποιος δηλαδή που έχει δύο παιδιά και κατέχει αυτοκίνητο 1.500 κυβικών δεν θα πληρώσει το ίδιο τέλος με ένα φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ο οποίος έχει το ίδιου κυβισμού όχημα.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Επίδομα μητρότητας: Πώς μπορεί να μετατραπεί σε επίδομα πατρότητας

Την έναρξη άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε …

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνεται με τριετίες και επίδομα γάμου Αναλυτικά οι πίνακες και τα ποσά που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες, …