Ξεκινά η αναθεώρηση για Bαρέα & Aνθυγιεινά

Πράσινο φως» στην υπουργό Απασχόλησης να προχωρήσει στον ανακαθορισμό του πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δίνει το πόρισμα της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που είχε συσταθεί για την εξέταση του θέματος.  Αυτό ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του φορολογικού πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά θα προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται εργασίες, ειδικότητες και χώροι εργασίας που θα ενταχθούν στον νέο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, προκειμένου να διασφαλιστεί το κλίμα ασφάλειας των εργαζομένων που ήδη υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ο νέος πίνακας θα αφορά όλους όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση της απόφασης και δεν θα θίξει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον κανονισμό.

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η σύσταση διαρκούς ειδικής επιτροπής κρίσης βαρέων και ανθυγιεινών η οποία θα λειτουργεί για την εξέταση των αιτημάτων υπαγωγής στον πίνακα που θα υποβάλλονται στο μέλλον.

«Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα των βαρέων και ανθυγιεινών, εμφανώς και δημοσίως. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται αιτία πολέμου το γεγονός ότι αγγίζουμε ένα σύστημα που δεν είναι δίκαιο» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι προωθεί αλλαγές «εν κρυπτώ και εν μέσω του θέρους».

Διατάξεις εκπτώσεων

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε και στις διατάξεις που προβλέπουν την έκπτωση από το συνολικό εισόδημα των φορολογουμένων ολόκληρης της δαπάνης που καταβάλλεται για έξοδα ιατρικής περίθαλψης και αμοιβές δικηγόρων.

«Πρόκειται για δύο επαγγελματικές ομάδες όπου παρατηρείται αυξημένη φοροδιαφυγή. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στην πάταξή της» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αν και συμφώνησαν με την ανάγκη προώθησης ενός τέτοιου μέτρου επισήμαναν ότι αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο πλαφόν στις εκπτώσεις, θα λειτουργήσει αντίστροφα και υπέρ των πολύ υψηλών εισοδημάτων.

Περί σκαφών

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στις διατάξεις για τη φορολόγηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών που προβλέπει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε προκλητική την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο λέγοντας ότι είναι πολύ περισσότεροι οι δήθεν επαγγελματίες με σκάφη από τους πραγματικούς επαγγελματίες στο χώρο. Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας και της έκτακτης εισφοράς τα μηχανοκίνητα σκάφη κάτω των 10 μέτρων και τα ιστιοπλοϊκά κάτω των 15 μέτρων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι θα παραταθεί για έξι μήνες η προθεσμία παραγραφής περαίωσης φορολογίας κεφαλαίου που λήγει στις 31.12.2009 με εξαίρεση τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών.

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …