Νέες αντικειμενικές: Βρέθηκαν οι εκτιμητές – προχωρεί η διαδικασία – Πως θα διαμορφωθούν ο τιμές

Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον διορισμό εκτιμητών ακινήτων και τη διατύπωση εισηγήσεων για το νέο ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το περιθώριο των 20 ημερολογιακών ημερών για τη διατύπωση εισηγήσεων, γεγονός το οποίο σημαίνει πως έως τις 28 Φεβρουαρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, οι εισηγήσεις θα βρίσκονται στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Το σίριαλ της αναζήτησης εκτιμητών, μετά από δύο διαδοχικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στέφθηκε από επιτυχία και όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, για το 65% των 10.000 περιοχών έχουν επιλεγεί τρεις εκτιμητές και για το υπόλοιπο, δύο.

Στη συνέχεια, αρχές Μαρτίου, τον λόγο θα έχει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για την έκδοση των νέων τιμών, αφού νωρίτερα γίνει σύγκριση των εισηγήσεων με τις τρέχουσες τιμές και τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Η χρήση αλγορίθμου για τον προσδιορισμό των νέων τιμών ζώνης κρίθηκε στην πράξη αδύνατο να εφαρμοστεί, περιορίζοντας τη δυνατότητα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των -πραγματικά- αγοραίων.

Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν, εκτός από μειώσεις σε τιμές που βρίσκονταν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα δεδομένης της μακράς κρίσης στην αγορά ακινήτων, και σε αυξήσεις τιμών, σημειώνοντας με νόημα πως πέραν της οριζόντιας προσαρμογής του 2016 (αναδρομικά από τον Μάιο του 2015), οι αντικειμενικές δεν έχουν μεταβληθεί από το 2007 και έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές αφορά στην αύξηση του αριθμού των σταθμών μετρό αλλά και στην τουριστική αναβάθμιση πολλών νησιωτικών περιοχών που πριν από δέκα χρόνια αποτελούσαν… άγνωστη γη.

Μόλις η Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εκδώσει τις νέες τιμές, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει να τρέχει διαφορετικά σενάρια προσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητος ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Ριζικές αλλαγές στη φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ αποκλείονται, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων, και οι όποιες παρεμβάσεις κριθεί πως ενδεχομένως απαιτούνται θα αφορούν σε προσαρμογές συντελεστών του φόρου

Δείτε ακόμα

Δώρο Πάσχα 2024: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

H αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Πώς υπολογίζεται το …

Γιάννης Στουρνάρας: Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% – Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη

Πρόβλημα με τον ανταγωνισμό ο οποίος ευθύνεται για την ακρίβεια στην αγορά διαπιστώνει ο διοικητής …