Τα 4 σενάρια για την άμεση ενίσχυση της εστίασης Εξετάζεται σχέδιο για τη στήριξη και του τουρισμού – Τα διλήμματα και οι προβληματισμοί

Τέσσερα σενάρια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης και σε δεύτερο χρόνο του τουρισμού επεξεργάζονται αυτήν τη στιγμή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάζουν τα υπέρ και κατά και ταυτοχρόνως να αναζητούν πόρους χρηματοδότησης.

Η κυβερνητική πρόθεση για χρηματοδοτική στήριξη έχει εξαγγελθεί τόσο από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ωστόσο έως αυτή τη στιγμή δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποια μορφή θα ενισχυθεί η εστίαση, που τελεί σε αναστολή από την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Νοεμβρίου. Για τις επιχειρήσεις του τουρισμού εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο μερικών εβδομάδων ώστε να ληφθεί η όποια απόφαση.

Ωστόσο, για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και οι δύο υπουργοί έχουν παραπέμψει στο αμέσως επόμενο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης αναζητούν τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο ενίσχυσης. Μάλιστα, στελέχη του εκτιμούν ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί αυτήν την εβδομάδα.

Τρόποι χρηματοδότησης

Όπως προαναφέρθηκε, τα σενάρια χρηματοδότησης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο είναι τέσσερα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται αν η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης θα γίνει:

1. Με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, δηλαδή με τη διάθεση ενός κεφαλαίου κίνησης που δεν θα επιστραφεί, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

2. Με έναν νέο, ειδικό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

3. Μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση στο 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δηλαδή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, επέκταση του υφιστάμενου Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

4. Με δάνεια κεφαλαίου κίνησης με 100% επιδότηση του επιτοκίου για τουλάχιστον 2 χρόνια. Ανάλογα δάνεια έχουν χορηγηθεί από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Προβληματισμός

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η πιο άμεση και αποτελεσματική μορφή ενίσχυσης είναι η χορήγηση μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, όπως στην περίπτωση των ΠΕΠ.

Εντούτοις, λόγω της δελεαστικότητας του προγράμματος, υπάρχουν φόβοι ότι θα απαιτηθούν κονδύλια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, και παράλληλα πολλές επιχειρήσεις να μείνουν εκτός προγράμματος λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού του.

Το πρόβλημα αυτό καταγράφηκε στα προγράμματα των ΠΕΠ, όπου παρά το ύψος των κονδυλίων που διατέθηκαν (άνω των 700 εκατ. ευρώ) πολλές επιχειρήσεις δεν θα λάβουν ενίσχυση.

Οι άλλες μορφές ενίσχυσης που εξετάζονται είναι μεν πιο «βατές», ωστόσο πρόκειται για έμμεσες μορφές κρατικής χρηματοδότησης.

Πόροι ΕΣΠΑ

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ύψος της στήριξης της εστίασης και του τουρισμού με πόρους του ΕΣΠΑ θα είναι 700 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή τα χρήματα στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), μέσω του οποίου παρέχονται οι κρατικές ενισχύσεις, είναι ελάχιστα και αυτά τα ποσά δεν υπάρχουν, αφού ήδη το πρόγραμμα καταγράφει απορρόφηση της τάξεως του 88%.

Για αυτό και οι πόροι αναζητούνται από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Όμως το νέο ΕΠΑνΕΚ δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Και για να λάβει έγκριση, ενδεχομένως να απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.

Ακόμη και να εγκριθεί άμεσα το νέο ΕΠΑνΕΚ, προβληματισμός υπάρχει όσον αφορά και το πόσο σύντομη θα είναι η απόκριση της Κομισιόν, ώστε το όποιο πρόγραμμα ενίσχυσης να ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο που ισχύει για τις κρατικές ενισχύσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση και παράταση στις προθεσμίες υποβολής τους με το «καλημέρα»

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 4:54 Οι τρεις πρωτιές που αφορούν τους φορολογούμενους φέτος Αντίστροφα μετρά …

Δώρο Πάσχα 2024: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

H αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Πώς υπολογίζεται το …