Yπογραφή κλαδικών συμβάσεων με μείωση μισθών

ΤΗΝ υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με λελογισμένες μεσοσταθμικές μειώσεις που θα ξεκινούν από 5% και θα φτάνουν ακόμη και το 20% θα επιδιώξουν οι διοικήσεις ομοσπονδιών και σωματίων, κυρίως εργοδοτικών, κατόπιν της μείωσης κατά 32% του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους έως 25 ετών και της ΕΓΣΣΕ κατά 22% σε όλα τα κλιμάκια με κυβερνητική παρέμβαση.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις θα επιδιώξουν τη σύναψη κλαδικών συμβάσεων με μειώσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τον αριθμό των μελών τους και να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από εργοδοτικά σωματεία και ομοσπονδίες.

Μόλις το 30% των επιχειρηματιών είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο εργοδοτικό σωματείο ή ομοσπονδία, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι να δουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται στα όρια της ΕΓΣΣΕ με μειώσεις που ξεπερνούν και το 40%.
Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν πλέον «πουκάμισο αδειανό» και επίσημα μετά την ψήφιση αρχικά του περιβόητου άρθρου 37 που καταργεί την επέκτασή τους και σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε ομοσπονδίες και σωματεία, αλλά και με τη μείωση σε τρεις από έξι μήνες της μετενέργειας των συμβάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές, οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις έως τώρα καθόριζαν το ύψος των αμοιβών προσωπικού για το 75% των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η πλειονότητα των συμβάσεων έχουν ήδη λήξει ή λήγουν εντός του 2012.

Οι κλαδικές δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές παρά μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που τις υπογράφουν, καθώς αναστέλλεται η δυνατότητα επέκτασής τους καθ’Α όλη την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στη δομή των εργοδοτικών οργανώσεων, διαλύοντας τις ομοσπονδίες των εργοδοτών, αυξάνοντας την αυτονομία των επιχειρήσεων στο πεδίο καθορισμού μισθών και ημερομισθίων, συμπαρασύροντας πιο γρήγορα και το επίπεδο των μισθών που έχουν διαμορφωθεί από ισχυρές κλαδικές συμβάσεις γύρω από τα όρια της ΕΓΣΣΕ.

Με αυτό τον βίαιο τρόπο θα υπάρξει κατακερματισμός της αγοράς εργασίας σε επίπεδο μονάδας, καθώς θα είναι προς το συμφέρον κάθε επιχειρηματία να αποσχιστεί από την εργοδοτική οργάνωση που ανήκει και να προχωρήσει στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τους εργαζομένους του, με όριο αμοιβών όχι πλέον όσο προέβλεπε η κλαδική σύμβαση αλλά η ΕΓΣΣΕ. Είναι βέβαιο ότι οι επιχειρηματίες θα οδηγηθούν στην επιλογή μείωσης του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους. Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η μείωση τζίρου κατά μέσο όρο 33% και η διατήρηση των υψηλών λειτουργικών δαπανών, κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε μείωση του προσωπικού και χιλιάδες λουκέτα. Εκτιμάται ότι ήδη χάθηκαν τουλάχιστον 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το β’Α εξάμηνο του 2011, ενώ προβλέπεται απώλεια επιπλέον 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας έως τον Ιούλιο του 2012 και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …