Σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου και στήριξη των αυξημένων αναγκών του φετινού προϋπολογισμού, αφού στο τέλος του έτους θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Συνολικά η ΥΕΔΔΕ, με βάση απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος 12.650 ελέγχους, εκ των οποίων 450 θα είναι έλεγχοι-έρευνες, 4.200 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανομή των εν λόγω ελέγχων και ερευνών, όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση, θα οριστεί με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2018 που θα εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ).
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προγραμματίσει 24.750 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ.
Από το σύνολο μάλιστα των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Επισημαίνεται δε ότι ποσοστό τουλάχιστον 75% των συγκεκριμένων ελέγχων θα αφορά κατ’ αρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας σε υποθέσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Τα στελέχη της ΑΑΔΕ υπογραμμίζουν ότι και φέτος το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και θα επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά τον αριθμό αλλά και την κατεύθυνση των φορολογικών ελέγχων, τα οποία, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι θα γίνουν:
450 έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) με στόχο τη βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
750 έλεγχοι από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) με στόχο τη βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.
260 πλήρεις έλεγχοι από τις ΦΑΕ και 2.700 αντίστοιχοι έλεγχοι από τις ΔΟΥ απ’ τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθούν κατ’ ελάχιστον έσοδα 1 δισ. ευρώ.
12.900 μερικοί έλεγχοι από τις ΔΟΥ με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον 15%.
Έλεγχοι σε 240 ΑΦΜ κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
Το επιχειρησιακό σχέδιο θέτει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα σχετικά με βασικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν πυλώνες στη δράση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα έτη. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι οι ακόλουθες:
Το ολοκληρωμένο Σχέδιο Στρατηγικής Είσπραξης. Το σχέδιο προβλέπει επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και αυτοματοποίησή τους, ενώ περιλαμβάνει ακόμη την προσαρμογή των συστημάτων TAXIS και ELENXIS, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, αλλά και τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης οφειλών έως τις 30 Ιουνίου 2019, ώστε να απεικονίζονται οι οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας για περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών είσπραξης.
Επίσης, προβλέπεται η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+1,30% (Χρηματιστήριο) και την ΕΡΓΑΝΗ (όπου δηλώνεται ο αριθμός των απασχολούμενων ανά επιχείρηση), ενώ δρομολογείται η ενσωμάτωση στην ΑΑΔΕ των εισπράξεων των ασφαλιστικών εισφορών έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.
Το Σχέδιο Ενίσχυσης της Φορολογικής Συμμόρφωσης. Αυτό, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τον προσδιορισμό διαδικασιών εντοπισμού των φορολογούμενων που είναι υπόχρεοι σε υποβολή δηλώσεων.
Το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Αυτό προβλέπεται να έχει δημιουργηθεί έως την 31η Μαρτίου 2019 και θα περιλαμβάνει το υποσύστημα όλων των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς και δυνατότητες συσχέτισης της περιουσίας τους με άλλες πληροφορίες χρήσιμες στη Φορολογική Διοίκηση για να εντοπίζει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων.
Τον Εκσυγχρονισμό των Τελωνειακών Υπηρεσιών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επέκταση της χρήσης των συστημάτων X-Ray (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019) για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, η εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαίου, στις φορολογικές αποθήκες, στη διακίνηση και αλλού.
Τον Εκσυγχρονισμό και τη Βελτίωση των Φορολογικών Υπηρεσιών. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εφαρμογή, έως τις 30 Ιουνίου 2018, ηλεκτρονικών εφαρμογών για τον φόρο χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων καθώς και για τον φόρο κερδών από τυχερά παιγνίδια.
Πρωταρχικός πάντα στόχος για τη φορολογική διοίκηση παραμένει η ανάκτηση κομματιού από τον χαμένο ΦΠΑ, αφού μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που υστερούν σημαντικά σε αυτόν τον τομέα, αλλά και ο εντοπισμός «μαύρου» χρήματος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με βάση πρόσφατη δημοσίευση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η χώρα μας κάνει «πρωταθλητισμό» στη φοροδιαφυγή με δεδομένο ότι προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ.
«Επικίνδυνα» επαγγέλματα
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις νέες «εξορμήσεις» που θα βάζουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές κ.ά., οι οποίοι θα ελεγχθούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου, που θα διαφοροποιούνται ανά επαγγελματική κατηγορία, ενώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και των δηλωθέντων τα τελευταία χρόνια εισοδημάτων τους.
Δείτε ακόμα
Υπουργείο Οικονομικών Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS. Πορεία. Πρόστιμα
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 2 Απριλίου 2024 Δελτίο Τύπου Ολοκληρώνεται με επιτυχία η διασύνδεση των …
Υπουργείο Εργασίας: Μεγαλύτερη του πληθωρισμού η αύξηση του κατώτατου μισθού
Στην κριτική ότι την όποια αύξηση κατώτατου μισθού την «τρώει» η αυξημένη φορολογία, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών …