Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 4 στους 10 εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο – Ποια έκπτωση κερδίζουν

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να «κλειδώσουν» την έκπτωση φόρου έως 4% μέσω εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού

Πάνω από τρία εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει τη φετινή φορολογική τους δήλωση, με τους πιο συνεπείς εξ αυτών να έχουν ήδη σπεύσει να την καταθέσουν πριν το τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη έκπτωση φόρου που φτάνει έως και 4%.

Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων κινείται με αυξημένους ρυθμούς, ενώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ισχυρή δυναμική στην επιλογή της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, παρά το βαρύ φορτίο του φετινού εκκαθαριστικού για χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 30 Απριλίου κερδίζουν έκπτωση 4%, εφόσον ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου, ενώ για όσους καταθέσουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Ιουνίου, η έκπτωση περιορίζεται στο 3%. Από τις 16 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου, η έκπτωση μειώνεται περαιτέρω στο 2%.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά με κλιμακωτά ποσοστά, στοχεύει στην ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας και δίνει επιπλέον κίνητρα σε όσους πολίτες διαθέτουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν άμεσα τον φόρο που τους αναλογεί. Παράλληλα, όσοι χρησιμοποιούν κάρτα για την εξόφληση του φόρου επωφελούνται όχι μόνο από την έκπτωση, αλλά και από τη δυνατότητα πληρωμής σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Αυξάνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι

Η εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνει ότι η τάση της εφάπαξ εξόφλησης ισχυροποιείται. Πέρυσι, 1.333.000 φορολογούμενοι επέλεξαν να πληρώσουν το σύνολο του φόρου εισοδήματος εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τα τέλη Ιουλίου, εκπροσωπώντας το 43% των συνολικών χρεωστικών εκκαθαριστικών (3.119.000).

Το 2023, το αντίστοιχο ποσοστό είχε φτάσει το 49%, με 1.337.000 φορολογούμενους να πληρώνουν άμεσα τον φόρο σε σύνολο 2,7 εκατ. χρεωστικών δηλώσεων.

Η σταθερά υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία εφάπαξ πληρωμής αποδίδεται τόσο στην οικονομική δυνατότητα μέρους των φορολογουμένων, όσο και στην επιβράβευση μέσω της έκπτωσης φόρου. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η πρακτική έχει εξελιχθεί σε ένδειξη φορολογικής συνέπειας, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ενισχύσει με νέα μέτρα ενθάρρυνσης, στα πλαίσια στήριξης της μεσαίας τάξης.

Η φετινή εικόνα των δηλώσεων

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 3.365.677 φορολογικές δηλώσεις. Η εικόνα τους έχει ως εξής:

  • 1.011.722 δηλώσεις (30%) είναι χρεωστικές, με συνολικό βεβαιωμένο φόρο 1,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.793 ευρώ ανά εκκαθαριστικό.
  • 834.015 δηλώσεις (24,78%) είναι πιστωτικές, με επιστροφές φόρου ύψους 252,88 εκατ. ευρώ – δηλαδή 303 ευρώ ανά μέσο όρο.
  • 1.519.603 δηλώσεις (45,15%) είναι μηδενικές, χωρίς χρέωση ή επιστροφή.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει επιστροφές φόρων ή συμψηφισμούς με βεβαιωμένες οφειλές, με το συνολικό ύψος των επιστροφών να ανέρχεται σε 151,58 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη καταβληθεί σε 616.549 φορολογούμενους.

Eρχονται νέα φορολογικά κίνητρα

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά της είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης και η επιβράβευση της φορολογικής συνέπειας.

Ο σχεδιασμός για περαιτέρω μειώσεις άμεσων φόρων – συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης – εστιάζει σε όσους δηλώνουν έγκαιρα και εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους χωρίς καθυστερήσεις.

Η αύξηση του αριθμού των συνεπών φορολογουμένων αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου συστήματος, στο οποίο οι πολίτες που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους θα βλέπουν άμεσα οφέλη.

Δείτε ακόμα

Υπουργείο Οικονομικών Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 24 Απριλίου 2024 Κοινή Ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και …

Ε 2028/2024 ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης …