Ξεκίνησε ο διάλογος για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση

Τον διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στέλνοντας επιστολή – πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους.

Το προσκλητήριο διαλόγου που απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών σε όλους τους κοινωνικούς φορείς συνοδεύεται από τη συγκρότηση ομάδων εργασίας για τις αλλαγές σε φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ακίνητη περιουσία, νομικά πρόσωπα, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Σε πρώτη φάση, οι ομάδες εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα καταγράψουν και θα επεξεργαστούν τις προτάσεις που θα υποβληθούν για κάθε ενότητα και αργότερα θα εξελιχθούν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο.

Μέσω διαδικτύου

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά μέσω του διαδικτύου ( www.opengov.gr) η δημόσια διαβούλευση η οποία θα γίνει πάνω στους βασικούς άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως έχουν περιγραφεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Οι πολίτες και κοινωνικοί φορείς θα κληθούν να τοποθετηθούν για:

Την ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Με τον υπουργό Οικονομικών να υπόσχεται ότι δεν θα αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40%, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια για τα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές. Συζητείται η πρόταση για μειωμένο συντελεστή 15%, από 25% που είναι σήμερα, για εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ.

Την κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης.

Τον καθολικό έλεγχο του πόθεν έσχες και των δαπανών διαβίωσης.

Το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων όπως οι επιχειρήσεις ανέγερσης οικοδομών, οι εργολάβοι, υπεργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φορτηγά δημόσια χρήσης, ταξί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ.

Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος και του ποσού που του αναλογεί και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες φορολογικών παραδείσων. Ολες οι συναλλαγές θα περνούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Την αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου. Την επιτάχυνση της είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο.

Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Την εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος (point system) επιλογής των υποθέσεων που ελέγχονται, ώστε να εντοπίζονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου ως προς τη φοροδιαφυγή.

Την άμεση επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.

Την υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες και διασύνδεσή τους με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Την ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Θα ελέγχεται η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης από τους χώρους του διυλιστηρίου μέχρι την παράδοση στον παραλήπτη.

Την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών σε συνθήκες αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας.

Την αναδιοργάνωση της ΥΠΕΕ.

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …