Αλλαγές στα εργασιακά έως το τέλος Νοεμβρίου

Προθεσμία έως τα τέλη Νοεμβρίου δίνει η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού διαβουλευτεί με τους κοινωνικούς εταίρους, να ολοκληρώσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προβλέπει το Μνημόνιο (δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ή ακόμη και της ΕΓΣΣΕ, μη επέκταση των συμβάσεων σε εργοδότες που δεν μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και νέο καθεστώς στη Διαιτησία).

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης που συναντήθηκαν χθες με την αντιπροσωπία του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι λύσεις που θα δοθούν, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις εργασίας, «δεν θα πρέπει να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Διαφοροποίηση

«Η επιθυμητή ευελιξία για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, προωθείται αποτελεσματικότερα μέσα από κλαδικές και τοπικές και όχι από επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας», δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου, εκφράζοντας προβληματισμό, με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Η απάντηση αυτή δόθηκε με δεδομένη την πίεση που ασκεί η τρόικα να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο τόσο για τις συμβάσεις εργασίας όσο και για τη διαιτησία.

Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ο νόμος 3845 προβλέπει ότι «μπορούν να αποκλίνουν έναντι της κλαδικής και της ΕΓΣΣΕ». Απομένει, ωστόσο, να εκδοθεί υπουργική απόφαση που επιδιώκεται να καθορίσει αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ. σε περιπτώσεις κρίσης σε μια επιχείρηση ή ενδεχομένως σε μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία) περιορίζοντας, έτσι, τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Για την αποδέσμευση των εργοδοτών που δεν είναι μέλη οργανώσεων από τους όρους των συμβάσεων οι οποίες υπογράφονται και δεσμεύουν όλους τους υπόλοιπους, δεν υπάρχει ακόμη καμία νομοθετική ρύθμιση και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», θα γίνει ειδική διαπραγμάτευση, με στόχο να μην ισχύσει τελικώς το μέτρο.

Για την αλλαγή του καθεστώτος προσφυγής στη Διαιτησία, θα εκδοθεί το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου ειδικό Π.Δ. (θα είναι ηπιότερο σε σχέση με το αρχικό σχέδιο επιτρέποντας τόσο στα συνδικάτα όσο και στις εργοδοτικές οργανώσεις να προσφεύγουν στη διαιτησία).

Υπό παρακολούθηση τα ταμεία

Οι εκπρόσωποι της τρόικας απηύθυναν, ακόμη, σύσταση να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων στα Ταμεία (ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης έκτασης της εισφοροδιαφυγής -περί τα 10 δισ. ευρώ- και των συσσωρευμένων οφειλών ύψους 15 δισ. ευρώ).

Διατύπωσαν πάντως την ικανοποίησή τους για το ρυθμό προώθησης των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, καθώς και για το σχέδιο μείωσης των δαπανών στον κλάδο υγείας.

Επαναβεβαιώθηκε, τέλος, η δέσμευση για την παρουσίαση των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και τα επικουρικά (όπου αναμένονται παρεμβάσεις το 2011), τον περιορισμό των αναπηρικών και των βαρέων, καθώς και τον έλεγχο πληρωμών για τις συντάξεις.

Σφήνα ΓΣΕΕ

«Να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας που απορυθμίστηκε μετά την επιβολή του Μνημονίου, να μην αποδυναμωθεί ο θεσμός της μεσολάβησης και της διαιτησίας και να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτάσσουν», ζήτησε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ι. Παναγόπουλος, στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές της Συνομοσπονδίας με την υπουργό Λ. Κατσέλη.

Τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ άσκησαν σκληρή κριτική για τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο για τα εργασιακά όσο και για το Ασφαλιστικό.

Ζήτησαν την «αποδέσμευση της χώρας από τις αρνητικές επιπτώσεις του Μνημονίου και την εφαρμογή ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τα εισοδήματα».

Τα 7 «ανοικτά» θέματα για την εργασία & την ασφάλιση

1. Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

2. Η κατάργηση του δικαιώματος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να επεκτείνει, με αποφάσεις του, ως υποχρεωτικές τις συμβάσεις εργασίας και σε εργοδότες οι οποίοι δεν μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

3. Η εφαρμογή νέου καθεστώτος για τη Διαιτησία.

4. Ο περιορισμός, από την 1η Ιουλίου του 2011, στο 10% (από 30%) των επαγγελμάτων που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά και δίνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

5. Η αυστηροποίηση του καθεστώτος απονομής των αναπηρικών συντάξεων.

6. Ο «επαναπροσδιορισμός» των επικουρικών συντάξεων με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων ύστερα από μελέτες που πρέπει να συνταχθούν έως τα τέλη Μαρτίου του 2011.

7. Η σύνταξη έως το τέλος του 2010 της Αναλογιστικής Μελέτης για τη μακροπρόσθεσμη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού μετά τις αλλαγές που έγιναν. Νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2011, αν χρειαστεί.

Πηγή Ημερησία

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Οικονομία / e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Οι παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου του …