Διορθώσεις στο σύστημα αποδείξεων

Eνα βήμα πίσω ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των αποδείξεων, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το νέο καθεστώς, το οποίο «κρύβει» επιβαρύνσεις για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ.

Το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, με αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος, χωρίς μάλιστα σε αυτές να υπολογίζεται σειρά σημαντικών δαπανών που εξακολουθούν να εκπίπτουν από το εισόδημα ή το φόρο, καθώς και αποδείξεων που αφορούν λογαριασμούς που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του νοικοκυριού και του πολίτη (δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες σταθερά – κινητά), αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο νέος λοιπόν τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων όχι μόνο σε αρκετές περιπτώσεις καθίσταται σχεδόν αδύνατος, αφού σε ένα ζευγάρι που ο σύζυγος έχει εισόδημα 30.000 ευρώ και η σύζυγος επίσης άλλα 30.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 18.000 ευρώ (9.000 ευρώ έκαστος) για να «κατακτήσει» ο καθένας το αφορολόγητό του, αλλά οδηγεί ταυτόχρονα και σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των υπόχρεων, αφού, αν δεν καλυφθεί το ποσό του κατ’ αρχήν αφορολογήτου της κλίμακας, το εναπομένον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, για να «κατοχυρωθεί» το αφορολόγητο όριο, απαιτούνται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή ύψους 1.200 ευρώ. Στο πλαίσιο, λοιπόν αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως άφησε χθες να εννοηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζει να επανεξετάσει το εν λόγω καθεστώς, προκειμένου αυτό να γίνει δικαιότερο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο, το οποίο κερδίζει έδαφος στις συσκέψεις των παραγόντων του υπουργείου είναι όπως μεταξύ των δύο ανωτέρω συντελεστών, δηλαδή του 10% και του 30%, παρεμβληθεί ένας ακόμη συντελεστής 20% για εισοδήματα μέχρι 20.000 ή 30.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα χρειάζεται για «χτίσει» το αφορολόγητό του αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματός του, όμως όποιος έχει εισόδημα μέχρι 20.000 ή 30.000 ευρώ θα χρειάζεται το 20% του εισοδήματός του, ενώ πάνω από τα εισοδήματα αυτά θα εξακολουθήσει να ισχύει ο συντελεστής 30%.

Δύο προτάσεις Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι στο τραπέζι έχουν «πέσει» ακόμη δύο προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν:

*τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή 12%, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος,

*την καθιέρωση κλιμακωτών συντελεστών, ξεκινώντας από το 10%, 12%, 15%, 17%, 25% και 30%, ανάλογα φυσικά με το ύψος του εισοδήματος.

Οι υποστηρικτές των ανωτέρω δύο προτάσεων υπογραμμίζουν ότι η υιοθέτησή τους καθιστά αντικειμενικότερο το νέο καθεστώς, αφού η προοδευτικότητά τους «μοιράζει» τη συμμετοχή των φορολογουμένων ανάλογα με τις εισοδηματικές τους δυνατότητες.

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …